Koninginnedag lekker rustig verlopen

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=165262]

Wist je dat er sinds vorige week een nieuw Nederlands schaakspel op de markt is? Het heeft een nieuwe witte koning, het paard is verkocht aan de Duitsers, en alle zwarte stukken beginnen met een taalachterstand. En heb je al gehoord dat onze nieuwe modebewuste koningin de kleuren van onze vlag wil gaan veranderen in Parmaturquoise, Saharabeige en Kretablauw? En dat prinses Beatrix nu eindelijk is geopereerd aan haar rechter wuifpols, ook niet gehoord, zeker? Je moet het wel bijhouden hoor, want er gaat enorm veel veranderen. Let maar op!

Voor prinses Beatrix is dat ook wennen. Ik voorspel dat ze nog regelmatig in de “wij”vorm zal gaan praten. En wedden dat ze komende dinsdagochtend toch weer thee gaat zetten voor de premier, die niet meer langskomt. Zo gaat dat nou eenmaal. In Oeffelt heeft een demente illusionist tijdens de begrafenis van zijn vrouw tot drie maal toe geprobeerd de kist doormidden te zagen. Beroepsdeformatie heet zoiets. Mijn overbuurman is 34 jaar lang vuilnisman geweest. Totdat hij de lotto won. Als hij nu iedere donderdag de kliko buitenzet, kiepert hij hem regelmatig achterover zijn cabrio in.

En heb je je gerealiseerd dat eindelijk het woord “koningshuis” weer klopt? Zonder dat we het wisten, hebben we die familie 123 jaar verkeerd genoemd. Het had natuurlijk “koninginnenhuis” moeten heten. Maar die fout is in die tijd blijkbaar niemand opgevallen. Het is dat ik ‘t nou zeg. Mijn zus heeft bijna een jaar lang gedacht dat haar baby meteen insliep, nadat ze hem in de wieg legde. Tot ze er achter kwam dat haar babyfoon ook een volumeknop had. Inzicht komt vaak te laat. Ik heb weken wakker gelegen met de vraag wat me toch in hemelsnaam mankeerde. Uiteindelijk bleek ik, volgens mijn huisarts, aan slapeloosheid te lijden. Natuurlijk. Had ik kunnen weten.

Al met al hebben we massaal genoten, die laatste Koninginnedag. Zo erg zelfs, dat we gewoon zijn vergeten om herrie te schoppen. Van Gassel tot Teeffelen, van Keldonk tot Dieden, in al deze steden is niemand opgepakt. Ja, in de buitenwijken van Maren Kessel zijn twee Franse ganzendieven gearresteerd, maar die hadden gewoon honger. Nee, het was ongekend rustig. Overal! De enige met een kater bleek Willem Alexander zelf. Het KNMI had het namelijk de dag erop over “vorst aan de grond”. Auw. Is het toch iets te duur geweest.

Een wuivend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten