130 Schapen grazend door Veghel

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=165262]

Je kunt best je middelvinger opsteken tegen een pitbull, maar doop hem niet eerst in de BBQ-saus. Als je bij een pinguïn stiekem zijn veters aan elkaar knoopt, dan gaat hij echt niet anders lopen. En voor een nertsmantel heb je wel 30 nertsen nodig. Nooit geweten dat die beesten zo slecht in handwerk waren.

Maar nou weet ik het dus. Dankzij Animal Planet, de zender van dat klapperende Mexicaans gebitje met de bijnaam Hondenfluisteraar. Wil je weten of een scheet van een spreeuw naar wormen ruikt en hoe een mot kan leven terwijl hij toch enkel gaten eet, zet hem op Animal Planet en je komt er achter. Denkt een varken inderdaad bij ieder stopcontact dat het een ingemetseld familielid is? En gelooft een schizofrene kat serieus dat hij geen 9 maar 18 levens heeft? Overal krijg je antwoord op. En voor je het weet begin je echt te houden van al dat knorrend en grommend spul. Als ik vroeger een hond over straat zag lopen, begon ik meteen tegen de eigenaar te fulmineren over zijn wandelende poepzak en of hij wel was ingeënt tegen hondsdrolheid. “Is dat nou een Ierse Trendsetter of een Vegaterriër, mijnheer?” of “Oh ik zie het al, u bent te schijterig om zelf de postbode te bijten!” Dat soort flauwe opmerkingen. Voor mij moest een dier lekker zijn of lekker zitten, verder niks. Maar dat is echt veranderd, nu ik er wat meer vanaf weet. Als sommige mensen wat liefdevoller met hun huisdier omgaan - ze flossen bijvoorbeeld iedere avond de tanden van hun konijn, - dan snap ik dat. Onze overbuurman heeft zijn hamster Mandela genoemd, want die is ook zwart, en heeft ook bijna zijn hele leven achter de tralies gezeten nadat hij bij zijn familie was weggehaald. Vroeger zou ik op mijn voorhoofd hebben gewezen, maar nou heb ik daar begrip voor.

Afgelopen week zag ik in de binnenstad van Veghel, op de oever van de Aa, een kudde schapen grazen. Voor de onwetende passant leek dat misschien een losgelaten zootje ongeregeld, maar ik zag meteen dat het Kempische Heideschapen waren die veel geschikter zijn dan maaimachines omdat ze enkel de grassprietjes er tussen uit eten, en zaden van bloemen en kruiden bij zich dragen, ideaal voor de ecologische verbinding. Ja, lang leve Animal Planet …(en kliknieuws.nl uiteraard).

Een knorrend en grommend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten