Oss verzint ludieke acties voor museumbehoud

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

Berghemse naaktloper in kraag gegrepen. Man in Keent aangehouden na verdrinking. Veghelse wethouder zat achter het stuur. Warme bakker uit Mariaheide koud gemaakt. Okay, deze koppen stonden dan toevallig niet in de krant deze week, maar het had zomaar gekund. Want de regio Oost-Brabant mag dan al een halve eeuw over een prima functionerend riool beschikken, overal pist wel iemand buiten de pot. En gedragstherapeuten staan met de handen in het haar. Wat wil je? Dat zijn net glazenwassers; de viezigheid zit namelijk altijd aan de binnenkant en daar kunnen ze verdorie net niet bij. Het lijkt ook steeds erger te worden. In de film The Exorcist 1. kwam een priester de duivel uit een meisje halen, in The Exorcist 7. komt de duivel een priester uit een jongetje halen. Ik heb me laten vertellen dat chimpansees zich inmiddels schamen voor de evolutietheorie.
Maar wat sta ik me hier uit te sloven in de woestijn tegen de bierkaai? Wie luistert? Niemand toch? Nee, iedereen is met zichzelf bezig. Ga maar na: Jaarlijks worden er 10 duizend auto’s gestolen maar dat vind je pas ontoelaatbaar veel als die van jou er tussen zit, toch? Nee, het individualisme viert hoogtij. Kinderen zijn legoïsten en even welbespraakt als een papegaai in de kantine van de Hell’s Angels. Beledigen is een geaccepteerde hobby geworden. De mens lijkt wel een pedaalemmer; trap je op zijn tenen dan gaat zijn mond vanzelf wagenwijd open. Ik heb inmiddels een bumpersticker met de tekst “als u naar me zwaait, gebruik dan ook eens uw andere vingers.”

Maar het is nog niet verloren. Kijk naar Oss. Het gemeentebestuur heeft daar iets fantastisch bedacht om de gemeenschapszin van de mensen te stimuleren. “Weet je wat, we sluiten het museum en jagen daarmee het volk massaal op de kast”. En het werkt! Meteen kwamen honderden Ossenaren samen om gezamenlijke acties te bedenken; Manifestaties, publieke liefdesverklaringen, billboards met kunst, geweldig! In Oss is het woord “ik” weer even vervangen door “wij”. Dankjewel gemeentebestuur.

(Ik heb zelf ook een ludiek plannetje voor het behoud van Jan Cunen. Ja, het klinkt misschien gek hoor, maar als we nou eens met z’n allen naar het museum toegingen. Oss alleen al heeft 84.858 inwoners maal 5 euro maakt 424.290 euro. Dan is die 5 ton bezuiniging al bijna weggepoetst! Wel jammer dat de huidige tentoonstelling SOLO heet. Dat moet natuurlijk SAMEN worden.)

Een gezamenlijk weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten