Dit weekend kerstshoppen in Veghelcentrum

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Kerstmis 2012 was onvergetelijk. Zoals altijd aten we bij mijn neef Niko. “Kalkoen, als ik me niet vergis”, zei Niko toen hij het gevaarte opdiende. Het was best een klus om dat beest steeds heen en weer over het netje te tillen. We aten namelijk aan Niko’s pingpongtafel. Iets anders had-ie niet. Voor zijn speciale rauwkost moesten we tuinhandschoenen aan. Na afloop deden we Het Grote Koelkastspel: Niko nam iets uit zijn koelkast en dan moesten wij raden wat het precies was en in welk jaar hij het er in had gestopt.
Dit jaar is het kerstdiner bij ons. Zonder Niko. Mijn vriendin is (ook) met kerstmis de baas en zij vond het na 25 jaar “wel welletjes geweest” met mijn neef. Dus heeft ze iets totaal anders bedacht. We gaan dit jaar namelijk iemand uitnodigen die het slechter heeft dan wij. Mooi hè, qua kerstgedachte? Ik ben wel benieuwd of Onno Hoes ook daadwerkelijk gaat komen. Ik wil met hem gaan steengrillen, maar volgens mijn vriendin is Onno al genoeg geroosterd door de roddelpers. In ieder geval eten we geen kalkoen. Mijn vriendin zegt dat die beesten al genoeg hebben geleden door de geboorte van een kind, meer dan 2000 jaar geleden. Ik schat dus dat we over een paar dagen aan de cholesterol-jacuzzi zitten. Ja, andere mensen noemen dat geloof ik “vleesfondue”.

Je ziet, ik kan er best leuk over schrijven maar het echte kerstgevoel mis ik nog. En dat terwijl ik onze kerstboom (dit jaar asymmetrisch dus linksdragend) inclusief kerststal (met erboven twee getatoeëerde hells angels) op last van mijn vriendin al ruim een week overeind heb staan. Maar ik voel nog helemaal niks van die warme kerstsfeer. Komt waarschijnlijk omdat ik nog geen enkel kerstevenement heb meegemaakt. Voor de kerstbingo in de Udense Sint Petruskerk had ik de verkeerde datum aangestreept. Voor het kerst-knutselen in de Osse bibliotheek bleek ik te oud. En het Vorstenbosche klankschalenconcert had ik per ongeluk al van tevoren naar mijn innerlijke stiltegebied getransporteerd. Dus ook vergeten. En daarom zie ik me genoodzaakt om dit weekend nog snel even naar het centrum van Veghel te gaan. Daar lopen namelijk, zo las ik op kliknieuws.nl., wat “charmante kerstvrouwtjes rond die je op wat lekkers trakteren”. Zo! Ik ben van de partij … tenminste, als mijn vriendin het goed vindt natuurlijk.
Een linksdragend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten