Ingebroken bij "Aardbeien van Jan" in Uden

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Ik heb een nieuw ijsje bedacht. Het is zo’n beetje de enige smaak die nog niet op de markt is en het heet: sardientje-sinaasappel-brie. Klinkt lekker, niet? Op de kerstmarkten van Heesch en Huisseling kun je het komen proeven. Ik verkoop dan ook mijn speciale BMW-contactsleutels-die-niet-passen, dé oplossing voor een beter milieu! Of wil je toch liever een potje strandcrème met de bijzondere naam Vliagra? Smeer dat op je vlieger en het ding blijft 5 uur in de lucht staan! Gegarandeerd! En als je dan toch bij mijn kerstkraam staat, geef dan meteen wat geld voor mijn nog op te starten filmproject: Back to the Führer, part One. Inderdaad, een Nazi Sciencefictionfilm.

Oké, ik ben niet de eerste die zo’n soort film bedenkt. Ergens in Zuid-Korea of Mauritanië is geheid ook iemand op dit lumineuze idee gekomen. Maar wie de eerste is, interesseert me niet zoveel. Weet je, de man die het wiel uitvond was slim … maar degene die de drie andere wielen erbij bedacht, die verdiende er pas echt geld mee. En zo zit het ook met die Udense aardbeien-automatiek van Jan van den Elzen. Die was ook niet de eerste. Nee, onze streek kent al automatieken sinds de vroege middeleeuwen. Willibrordus was vegetariër maar Karel de Grote heeft, zo wil de overlevering, bij Lunenburg in Loosbroek nog een frikandel uit de muur getrokken. In Oss liepen de Noormannen regelmatig de deur van snackbar Loeffen plat voor een patatje oorlog. En wat deed Koning Willem 1 na zijn landing in Scheveningen? Inderdaad, linea recta naar Vorstenbosch om daar bij de Schaapskooi een kroket te trekken. Maar dat is allemaal verleden tijd. Wie eet nog uit de muur? Niemand toch? Tot pientere Jan van den Elzen op het idee kwam er geen vette snack maar een gezonde aardbei in te stoppen. En met succes, want ze hangen met de benen buiten, daar aan de Udense Looweg!

Afgelopen weekend is er bij “Aarbeien van Jan” ingebroken. Geldcassettes zijn meegenomen en alle automatieken zijn vernield. Ik wil hier geen landelijke razzia of hetze kweken, maar iets meer aandacht van politie en media lijkt me hier wel op zijn plaats. “Aardbeien van Jan” maakt deel uit van ons Nationaal Cultureel Erfgoed. Hier wordt een eeuwenlange traditie voortgezet! Hallo Nederland, doe iets!
Een smakelijk weekendje uit de muur gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten