Reddingsbrigade Oss heeft succesvol weekend

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Mijn neef Niko vertelde me dat hij van de week naar de actie 555 voor de Filipijnen had zitten kijken. “Tjonge Mark, wat een ramp!”. Ik kon niet anders dan dat beamen, met zoveel slachtoffers. “Nee dat bedoel ik niet” zei Niko “de batterijen van mijn afstandsbediening waren leeg, dus ik kon hem niet op een ander net krijgen” Typisch Niko. Na de aardbevingen in Japan heeft-ie indertijd een jacuzzi gekocht om het land te helpen. “Ja Mark, wat voor de één een ramp is, kan voor de ander een zegen zijn! Het ongeluk met de Titanic was een enorme tragedie voor de opvarenden … maar niet voor de kreeften in het restaurant-aquarium van de boot. Weet je wat een ramp is? Als je in de gevangenis onder de douche staat en je Donald Duck tattoos spoelen er af. Of nee, in Oss hebben ze een vrouw als prins carnaval, da’s pas een ramp!”

Ik heb persoonlijk wat moeite met deze visie. Net zoals ik die van boeddhisten niet helemaal kan begrijpen. Zij geloven namelijk dat wij mensen ons bewegen door allerlei levens, en in die reïncarnaties beleven we steeds opnieuw catastrofes en tegenslagen totdat we uiteindelijk toegroeien naar de ultieme hemelse goedheid. Dus watersnood, aardbevingen en tsunami’s zitten allemaal in het complot!? Geloof ik niks van. Want als je zo redeneert zouden wij hier in Nederland ook onze portie ellende moeten krijgen, maar zie jij het gebeuren? Oké, ik woon op Slabroek precies op de breukrand, maar denk je dat ik er ooit wakker van lig? Heb je je ooit gerealiseerd dat onder ons land een heel buizenstelsel loopt waar gevaarlijk gas doorheen wordt geperst en dat dat op duizenden uiteindes in de fik wordt gestoken!? Ja, als je er over nadenkt, is het best beangstigend maar wie gaat nou op hout stoken? Geen mens.
Wij doen hier namelijk aan preventie! Landhorst heeft een nieuw rioolsysteem om overvloedige neerslag kwijt te raken. In Gennep kan de brandweer nou nog sneller uitrukken dankzij een extra autootje (ik bedoel “interventievoertuig”). En in Oss werd zelfs een heuse drenkelingen-reddings-wedstrijd georganiseerd. Tja, volgens de boeddhisten komen wij met dit soort maatregelen echt nooit tot die ultieme hemelse goedheid. En dat zou pas echt een ramp zijn.
Ps. Voor iedere like voor deze pagina geef ik Niko een euro.
Geen rampzalig weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten