Sinterklaas in twee dagen de hele streek door!

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=52584]

Heerlijk, het is weer Sinterklaastijd. De enige weken van het jaar waarin je zonder argwaan te wekken je laptop dicht kunt gooien, als je vriendin de kamer in komt. Ik denk overigens, dat de goedheiligman zelf ook op facebook zit. Hoe anders weet-ie precies wat je het afgelopen jaar van minuut tot minuut hebt uitgespookt? En zeg niet dat-ie daar te oud voor is. Mijn tante Grada is inmiddels ook op leeftijd. Uit haar bijbeltje viel laatst een eikenblad en dat bleek de originele onderbroek van Adam. Een van haar katten heeft nog op de ark van Noach gezeten, zo beweert ze zelf. Kortom, ze is oud. Maar daar trekt ze zich totaal niets van aan. Tante Grada is laatst haar kunstgebit kwijtgeraakt tijdens het bungeejumpen. Haar kunstheup hield het trouwens voortreffelijk.

Leeftijd zegt niet veel. Barbie is al over de 50 en Donald Duck zelfs 82! Maar Sint Nicolaas van Myra spant met zijn 1733 jaar toch wel de kroon. 1733 jaar oud! Maar heb je zijn agenda gezien? Jongens, hou de defibrillator in de aanslag! Hij komt zaterdagmiddag in Groningen aan. Al een uur later wordt hij in Boxmeer verwacht, een kleine 200 kilometer verderop. Daar is het zwaaien en weer weg, want een half uur daarna staat Nistelrode al te popelen. De dag er op is het helemaal feest. Dan staat om 12.00 uur Ravenstein op de kade, een uur later Gennep én Vorstenbosch, weer een half uur later Veghel én Cuijk en dan moet de hoogbejaarde als de wiedeweerga richting Grave waar hij om 14.00 uur zal worden toegezongen. Ik weet niet of er voor stoomboten ook flitspalen bestaan, maar nou loont de aanschaf de moeite, lijkt me. Daarna wordt de bisschop aan het infuus gelegd want een week later wacht wéér zo’n onchristelijke tocht, maar nou langs Berghem, Lith, Nuland, Geffen, Oss en Uden.

Kom op. Die man heeft hulp nodig! En dan niet van die Pieten. Die zijn de afgelopen weken genoeg zwartgemaakt. En ook niet van de nep-hulpsinterklazen. Nee, we kunnen onze kinderen niet blijven voorliegen. Mijn idee: klonen! Pluk wat van zijn baard en ga met dat DNA aan de slag! Ik zeg: Iedere gemeente zijn eigen Sint. Weg met die stomme verkleedpartijtjes. Laten we er weer een eerlijk feest van maken!

Een klaargestoomd weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten