Gebiedsuitbreiding

  •   keer gelezen   Column

Columnist Hans Tervoort is een prototype Bosschenaar: grôte bek, klein hartje, bedenkt concepten voor reclames, is docent Nederlands, organiseert ludieke evenementen, zingt als L.Vis, danst met de Dansmari’s, zingt en schrijft bij de Foe Jong Bende, houdt van een biertje, van zijn vriendin Irene en van zijn kinderen Nadine, Jasmijn en Kees. Reacties op deze column mogen naar .

[image=224619]

Gisteren reed ik toevallig naar Oss. En als je naar Oss rijdt, kom je langs plaatsen zoals Vinkel en Nuland of eigenlijk heet dat de gemeente Maasdonk, zo’n gekunstelde naam waarvan niemand weet waar het ligt. Toen bedacht ik me dat dit over krap anderhalf jaar Bosch’ grondgebied is. De gemeente Maasdonk houdt dan op met bestaan en Nuland, Vinkel gaan naar Den Bosch en Geffen naar Oss. Het had beter andersom kunnen zijn maar dat staat geografisch zo raar. Als we Geffen hadden gekregen dan had het evenement ‘Effe noar Geffe’ mooi kunnen verhuizen naar de Parade. En dan was Ruud van Nistelrooij eindelijk een Bosschenaar geworden.

Wat heeft Vinkel nou? Tweehonderd gescheiden mannen die in een caravan op Vinkeloord wonen. Daar worden we niet echt blij van. Dorpshuis de Dorsvlegel waar ik ooit ben uitgejouwd omdat er een Bosschenaar op het podium stond. Vinkel wil graag groeien de komende twintig jaar van 2400 mensen naar 3500. Vanaf 1 januari 2015 hebben ze er al 150.000.

En dan Nuland. Ik fietste ooit als zestienjarige van Den Bosch naar Nuland en had het idee dat ik een wereldreis aan het ondernemen was. Op een gegeven moment was ik bij een gebouw dat heette ‘De Chinese Muur’, de lokale afhaalchinees, maar ik had echt het gevoel dat ik in China zat. Ik kon de mensen ook niet meer verstaan. En dan die naam. Alsof daar ooit een boot gevaren heeft die compleet verdwaald was en ineens riep er iemand: ‘jongens, ik zie nu land!’ Ach, aan de andere kant hebben we dan eindelijk een Van der Valk. Het zal niet lang
duren of Motel Nuland zal Motel Den Bosch gaan heten. Eigenlijk moet heel Nuland een andere naam krijgen vanaf 1 januari 2015: Nudenbosch!

Meer berichten