Meeslepend theaterspektakel in Ravenstein

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

De muziek zwelt aan. Kijk ‘m daar nou ’s liggen op de natte grond, Graaf Telramund, in zijn blote bast. Gevloerd na een knok- en renpartij over ruim 500 meter. En terwijl de regen van zijn buik omhoog spat, drukt Lohengrin, de held van het verhaal, ook nog ’s zijn zwaard op zijn keel. Bah, het zal wel niet de bedoeling zijn van de makers van dit theaterspektakel, maar ik heb toch met die slechterik te doen. In de klas hadden we ook zo’n figuur. Iedere les stak-ie net voor de zoemer zijn vinger op om de leraar er aan te herinneren dat hij nog huiswerk moest opgeven. De hele klas kon hem wel wat aandoen, maar ik niet. Ik had enkel medelijden met die stakker. Kon hij er wat aan doen dat-ie bij zijn geboorte met het verkeerde been uit zijn moeder was gestapt?

Sorry. Ik zit blijkbaar anders in elkaar. Heb je van de week die foto gezien op kliknieuws? Je weet wel, van die vrachtwagen die bij Veghel bijna de Zuid-Willemsvaart in was gereden. Mijn vriendin begon meteen te jammeren om die “arme … arme” chauffeur, terwijl ik enkel jaloers was op die vent. Wat een stunt had-ie uitgehaald en kijk hem daar nou ’s hangen in zijn cabine, boven op de vangrail! En met de wielrenner die tijdens de Ronde van Uden gewond naar het ziekenhuis is afgevoerd, had ik ook geen meelij. Nee, het was toch kloteweer! Diezelfde middag is in Heesch de wedstrijd van HVCH afgelast en is de lokale chinees meteen na het fluitsignaal in de middencirkel rijst gaan planten. Zegt genoeg, niet?

Ondertussen regent het hier in Ravenstein ook heftig. De geluidsinstallatie is inmiddels uitgevallen. Past goed bij de poster van de show. Daarop duikt een zwaan naar beneden om te kijken naar het zinkende lichaam van de hoofdpersoon, Elsa van Brabant. Niet dat de voorstelling nu in het water valt – verre van dat, want het staat als een huis met een prachtig decor, passende dus verontrustende muziek en overtuigend spel - maar het zou van mij best wat minder hard mogen regenen. De pauze nadert. Zo te zien is de slechte graaf inmiddels dood. Mijn vriendin ziet mijn onderlip trillen. “Kop op, Mark, er zijn nog kaartjes dus we gaan vrijdag, zaterdag én zondag wéér kijken. Wedden dat-ie dan weer leeft!” Oké, misschien hou ik het dan droog.

Een meeslepend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten