Ballon en waterfestival in Grave

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

De wet van juli: Op het moment dat je op vakantie gaat, wordt het thuis mooi weer. Zo ben ik net terug uit Turkije. Vier weken waarvan de eerste twee niet bijster warm. En als ik van tevoren ook nog had geweten dat “all inclusive” ook op die voedselvergiftiging sloeg, was ik helemaal thuis gebleven. Bij thuiskomst merkte ik dat het hier in Noord Oost Brabant verdorie vier weken lang tegen de 35 graden is geweest. Mijn blouses die ik thuis had gelaten, hingen met okselplekken in de kast. Op kliknieuws stond dat de eigenaar van de Boxmeerse dierenwinkel Dobey alle kooideurtjes had open gezet om het een beetje te laten doorwaaien. Ze zijn nu, drie weken later, nog steeds op zoek naar 3 cavia’s en een python. Vooral de stad Oss bleek te hebben geleden onder de vernietigende droogte, zo las ik. Gemeentegrens en riolering driegde tot ver in Nuland te exploderen, de blauwalg tastte zelfs het groene dak in de Granietstraat aan, FC Oss zaaide uit pure paniek kunstgras in, en bij terugkomst van de wethouder van financiën bleek er ineens een half miljoen aan belastinggeld te zijn verdampt. Pfffff …weg! Alsof die man met het museum al geen zorgen genoeg heeft. In Uden, Veghel en Boekel is trouwens hetzelfde gebeurd. Conclusie: Ook de economie van onze streek bleek oververhit!

Gelukkig zijn er ook plaatsen die de bui allang hadden zien aankomen, en dus slim wat voorzorgsmaatregelen hadden genomen tegen het woestijnklimaat van juli. Zo is in het dorpje Volkel, waar het sowieso altijd iets warmer is vanwege die opgeslagen atoombommen, een watertappuntje geïnstalleerd. En wel bij het kapelletje aan de Antoniusstraat, dus het is nog gewijd water ook. Én gratis, al was bier natuurlijk nog leuker geweest. Dat laatste hadden ze in Gennep weer beter begrepen. Een groep vrienden heeft daar een nieuw speciaal-bier geïntroduceerd met de veelbetekenende naam Code Oranje. Dat sloeg uiteraard op de waarschuwing die het KNMI voor de afgelopen vakantieweken had moeten afgeven.

Maar goed, dat is allemaal achteraf. De hitte is inmiddels allang weer weggespoeld door een paar stevige onweersbuien en regenachtige dagen. Dit weekend proberen ze in Grave het tij nog te keren door 25 heteluchtballonnen op te laten. Dat moet dan de laatste stuiptrekking van de zomer worden. We zullen zien ...

Een heet laatste weekendje gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten