Veghel koopt flink deel Duits lijntje

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=58437]

Het Grote Kindervakantiepuzzelboek. Zegt je dat nog wat? Wij hadden er vroeger eentje. Ik geloof van de Végé in Heeswijk, gekregen bij ons 5000e pak Brinta. We hebben er ruim 10 vakanties mee gedaan. Dankzij dat boek ging mijn broodnodige kennisvergaring in de zomer gewoon door. Waar werd Napoleon tot keizer gekroond? (Antwoord: Op zijn hoofd.) Wat krijg je als je de Dommel kruist met de Maas? (Antwoord: Natte voeten.) Welke vloeistof bevriest nooit? (Antwoord: Kokend water.) Nou, omdat het vakantie is, heb ik er nu ook nog eentje voor jou, maar dan een serieuze. Wat hebben Boxtel, Schijndel, Uden, Landerd, Mill, Cuijk, Boxmeer en Gennep met elkaar gemeen, behalve de Q-koorts? Inderdaad: het Duits lijntje. Nee, dat is geen Germaans cocaïne syndicaat maar een belangwekkende spoorlijn. Althans vroeger, 100 jaar geleden. Toen was het zelfs de snelste verbinding tussen Londen en Vladivostok. Koningen, staatsmannen en tsaren zijn ermee door onze streek gereisd. Op weg naar Engeland kreeg de Duitse keizer Willhelm II van de Gennepse stationschef een telegram waarin stond dat hij opa geworden was. En in het toenmalig buurtschapje Zeeland heeft de legendarische Kanselier Bismarck ooit ‘s enkele uren stilgestaan omdat een Brabants boerke aan de noodrem had getrokken omdat-ie er daar uit moest. Ja, dat was vroeger, toen kapitein Iglo nog matroos was, toen naaktdanseressen nog oud brood tussen hun kousenbanden gestopt kregen en toen de regenboog nog in zwart-wit was.

Maar de wereld is veranderd. Kinderen leren tegenwoordig lopen achter een winkelwagentje, het beeld van de Denker van Rodin is vervangen door een computer en mensen zitten veel liever vier uur in de file dan een half uur in de trein. In 17 minuten van Uden naar Boxtel is natuurlijk veel te snel in deze moderne tijd en zo werd de oude spoorlijn al in 1950 gesloten voor personenvervoer. Ja, je kunt nou nog wel met de trein maar alleen via een wandelapp. of fietsbelevingskaart. Ook mooi.

De Veghelse gemeente heeft nu voor 112.000 euro een groot deel van het traject opgekocht om dat ook een toeristische invulling te geven. Natuurlijk tegen de wil van enkele Veghelse mopperaars (“Ruim een ton voor een stuk oud roest!? Laat ze dat Heilig Hartplein ’s aanpakken, dat Afghaanse kruispunt! Op het gemeentehuis zijn ze het spoor volledig bijster!”), maar die lui moeten misschien ’s op vakantie. Met de trein naar Vladivostok bijvoorbeeld.

Ein gemütliches wochenende gewünscht

Mark van de Veerdonk

Meer berichten