Brabantse vakanties staan weer voor de deur

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

We gingen vroeger altijd op vakantie naar de Belgische kust. Voor in de auto had mijn moeder dan steevast een krat bier tussen haar benen staan. Ja, hoe ze dat ooit heeft verzonnen, geen idee. Bier naar België nemen? Dat is water naar de zee dragen! Dat is een laxeermiddel meenemen op reis naar Ethiopië! Dat is worst naar Duitsland sjouwen. Vorig jaar ben ik met mijn vriendin een weekje naar Berlijn geweest. Ze nam toen voor die paar dagen zoveel kleren mee, dat ik bang was, dat ze over de muur naar het Oosten wilde vluchten. We hadden van tevoren niks geboekt maar konden met geluk nog net de bruidssuite huren van een klein hotel … samen met een pasgetrouwd stel uit het Franse Nantes. De bruidegom bleek de volgende ochtend last van aambeien te hebben, althans hij had het over “pain du chocolat”. Ze vertelden ons ook dat ze later die week in Beieren een zogenaamde tandem-parachute-sprong zouden gaan maken, maar wie de tandem en wie de parachute zou nemen, zeiden ze er niet bij.

Het werd een gedenkwaardige vakantie, want ondanks die enorme lading kleding die ze van thuis had meegenomen, bezocht mijn vriendin die week alle 9785 kledingzaken van de Duitse hoofdstad. Terwijl ik ondertussen op een terras een kleine 250 koppen “kafee” zat weg te drinken. “Jawohl, mit kuchen bitte.” Geslapen heb ik dus niet. Wel veel gelezen. Ik had daar een boek over constipatie willen doornemen maar dat was nog niet uitgekomen. Uiteindelijk heb ik een standaardwerk over dwangneuroses proberen te lezen. Verder dan pagina 1 kwam ik niet, maar die heb ik dan ook 12687 keer gelezen.

Dit jaar ga ik voor de Brabantse streek-thrillers. Hier volgt mijn top 10 van vakantieboeken. Op nummer 10. De Verdwijning van Maasdonk (Dorp verdwijnt in zwart gat, science fiction). 9. Het Wonder van Elsendorp (Minderjarig crosstalent wint ook Eurovisiesongfestival.). 8. De Bakkerstwist van Megen (Crisisstrijd tussen twee noodlijdende bakkers) 7. Het Hansa Dossier (Boxmeers doktersromannetje zonder einde). 6. Het Jan Cunendebacle (Brute moord in en op een museum). 5. The Bungelaargate (Ongeregeldheden rond touwtrekwedstrijd in Beers). 4. Rocky in Zijtaart (Beruchte bokser gaat Klooster in). 3. Aardappelmoeheid in Bernheze (Tsunami van frietkramen overspoelt de markt.) 2. Het Staatsgeheim van Volkel (Oude staatsmannen redden Brabant van Armageddon). En nummer 1. … tja, die mag je zelf verzinnen.
Alvast een leesbare vakantie gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten