Veghelse modderdag bij het Snuitje

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Ik ben maar weer ’s lid geworden van een fitnessclub. Telkens als ik er naartoe rij, voel ik me als een vegetariër op weg naar een barbecue. Van de week heb ik zowaar één uur lang zitten hijgen en puffen op een hometrainer. En dat na 5 minuten fietsen. Hou op. Sporten is niks voor mij. Al zou je dat niet zeggen, als je me ziet. Uiteraard heb ik inmiddels ook van die zwembandjes bij mijn middel, maar gelukkig hangt mijn buik daar overheen. Dus die bandjes zie je niet. Ik weet het, begin juni is voor veel mensen de perfecte tijd om buiten in het bos op hardloopschoenen of mountainbike hun lichaam eens lekker af te peigeren, maar voor mij is de beste tijd om te gaan sporten …ruim 35 jaar geleden. Als kind heb ik indertijd aardig gejudood, tot ik hoorde dat je die medailles en bekers ook gewoon in de winkel kon kopen. Daarna ben ik overgestapt naar die andere Japanse vechtsport: karaoke. Einde sportcarrière.

Geen wonder dat ik nu een zwakke motoriek heb. Google daarbij “afwijkende lichaamsbouw”, “verkeerde houding” en “waardeloze conditie” en je komt bij de afdeling Fysiotherapie van Verzorgingshuis de Watersteeg terecht … of op mijn site. Maar hoelang nog? Want nou de schoolgymnastiek op de tocht staat, driegt een hele generatie af te glijden naar mijn bedenkelijke niveau. Er moet dus wat gebeuren, én snel! Een paar weken geleden trompetterde ik al een lovende column over de Udense “Kleuter-Eendaagse”, en natuurlijk kon Veghel niet achterblijven. Van de week organiseerde daar de agrarische kinderopvang het Snuitje een “modderdag”. Nee, geen dag voor Moeder maar vol Modder. Op de buitenplaats, waar normaal alleen de varkens mochten komen, waren nou de kleuters ongegeneerd door de drek aan ‘t kloten. Ja, ik zeg het maar even in mijn eigen woorden. Ik heb me laten vertellen dat sommige ouders nog dagenlang hun groente-, fruit- en tuinafval aan hun kinderen hebben gevoerd. En zo sneed het mes weer eens mooi aan twee kanten.

Ik kwam laatst mijn oude gymjuf tegen en ik vroeg haar of ze me nog een keer het vogelnestje kon leren. “Tja”, zei ze, “dat hangt ervan af hoe flexibel je nog bent”. “Oh, dat valt best mee”, antwoordde ik toen, “ik kan volgende week maandag, woensdag of vrijdag”.
Een gezond groente-, tuin- en fruitweekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten