Toch niet overal kunstgras in Cuijk?

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Waarom vallen vogels niet uit de boom als ze slapen? Mannen die zich tot vrouw laten ombouwen, kunnen die nog wel achteruit inparkeren? Is onvruchtbaarheid erfelijk en waarom kunnen we wel onze ogen maar niet onze oren dichtdoen? Tja … allemaal goeie vragen, maar een antwoord zul je van mij niet krijgen. Ik heb namelijk geen idee. Ik kan wel wat bedenken, maar dat is in wezen een schot hagel in de lucht. En daarom ben ik ook zo blij met onze wetenschappers. Bij een moeilijke vraag, halen zij wél de onderste steen boven. Op zaken waar wij, simpele gasten, nog geen fatsoenlijke gooi naar zouden kunnen doen, weten zij hun vinger te leggen. Zo hadden we bijvoorbeeld, zonder onze universitaire onderzoekers, nooit geweten dat een mens gemiddeld 900 kilometer haar en 25.000 liter speeksel produceert in zijn leven. Het slijm in de keelholte haalt bij een doorsnee hoestbui de 900 kilometer per uur. Sta je van te kijken, niet? En reptielen groeien naar gelang ze ruimte krijgen in hun terrarium. Dus heren, draag altijd een ruime onderbroek!
Niet zelden heeft het universitaire onderzoek grote maatschappelijke relevantie. Zo las ik de resultaten van een wetenschappelijke studie naar computergebruik: 90 procent van de mannen blijkt op internet te surfen … in hun onderbroek!? Geen wonder dat er tegenwoordig zoveel mannen worden ontslagen.

De Cuijkse VVD-wethouder Michiel van Veen is ook een fan van de wetenschap, zo bleek tijdens een gemeentelijke commissievergadering vorige week. Hij zwaaide daarin met een wetenschappelijk rapport over bewegingsonderwijs: “Het accent ligt tegenwoordig op een gezonde levensstijl en verantwoord bewegen. En daarom moet er zoveel mogelijk kunstgras worden aangelegd in de gemeentes, want dat is multifunctioneel en intensief te gebruiken”, zo citeerde de bestuurder de wetenschappelijke aanbevelingen. En dat kwam aan, bij de rest van de vergadering! Oei, overal kunstgras, zie je het al voor je? Kunstgras in de Hapse sporthal de Stappert; kunstgras in het Nationaal Veeteeltmuseum in Beers, kunstgras in de foyer van de nieuwe schouwburg van Cuijk en zelfs kunstgras op het biljart van café-zaal Lombok in Sint Agatha. Klinkt vreemd, maar ik neem aan dat de gemeenteraad uiteindelijk wel instemt met dit plan. Want als de wetenschap het zegt …

Nog een laatste: Men heeft vastgesteld dat het metaal van de Eifeltoren in de zomer aanzienlijk uitzet. Wil je hem beklimmen, doe dat dan bij voorkeur in de winter. Het is maar een tip.

Een wetenschappelijk verantwoord weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten