'Opgelucht dat LIDL er toch komt'

  •   keer gelezen   Column

Beste Heer Bosmans,

Allereerst willen wij als wijkraad natuurlijk kwijt dat wij bijzonder opgelucht zijn dat U, eigenaar van de Jumbo aan de Lavendel, uw bezwaar tegen de bouwplannen van de LIDL in de Valuwe heeft ingetrokken. Op de valreep lijkt alles toch nog op zijn pootjes terecht te komen en kunnen de inwoners van de Valuwe hun hart ophalen: binnenkort is de komst van de LIDL toch echt een feit. Wat ons echter tegenstaat, en hier ligt ook de reden van deze openbrief, is de negatieve beeldvorming die over u ontstaan is.

[image=154310]

Door de handelswijze van de gemeente (de Jumbo mocht niet uitbreiden in de Valuwe, en heeft hierdoor uit moeten wijken naar de lavendel) is de Valuwe een ondernemersfamilie met hart voor de wijk kwijt geraakt.
Het ontbreken van een supermarkt in het winkelcentrum van de Valuwe was problematisch. Niet alleen het gemis van de supermarkt zelf, maar ook de verdere leegloop (spoedig na het vertrek van de Jumbo verdwenen ook de stomerij, bakker en bloemist uit “het kloppende hart van de wijk”) hebben een diepe impact gehad. Ook om andere redenen was uw vertrek een gemis: U en uw familie zagen de Valuwe en haar inwoners niet alleen als (potentiële) klanten, maar ook als buren. De Jumbo was met regelmaat te vinden bij diverse activiteiten en projecten in de wijk.

Gezien de urgentie van de komst van een nieuwe supermarkt werd het creëren van extra winkeloppervlak en parkeerruimte nu ineens wel goedgekeurd door de gemeente. Dit was natuurlijk een opluchting voor de inwoners van de Valuwe, maar voor u was dit natuurlijk erg zuur; niet alleen krijgt een andere supermarkt de aan u geweigerde uitbreiding op een serveerbordje aangereikt, ook krijgt de Jumbo er ineens gratis en voor niets een concurrent op hemelsbreed net een kilometer afstand bij, over 1+1 gratis gesproken….

Het was dan ook niet verwonderlijk dat menige bewoner van de Valuwe begrip toonde voor uw bezwaar, al zag iedereen natuurlijk graag dat dit zo snel mogelijk ingetrokken werd.
Door dit bezwaar hield u de komst van een concurrent tegen, maar tegelijkertijd ook de ontwikkeling van het winkelcentrum van de Valuwe. Een ontwikkeling die hard nodig was; het wijkcentrum was ondertussen meer klinisch dood dan een kloppend hart. Kon de Lidl niet komen dan was waarschijnlijk het enige alternatief om het hele wijkcentrum plat te gooien en van de Valuwe een “slaapwijk” zonder eigen winkelvoorzieningen te maken.

Er werd gezocht naar een alternatief; u was bereid uw bezwaar in te trekken als de Jumbo de concurrentie met de nieuwe Lidl eerlijk aan zou kunnen, zodat beide supermarkten min of meer gelijken zouden zijn.

Dit voorstel werd door dezelfde politiek die eerder de uitbreiding van de Jumbo in de Valuwe tegengewerkt heeft, afgedaan als “koehandel” waardoor u ineens de zwarte Piet toegeschoven krijgt. In dit perspectief gezien doet dit erg raar aan: had diezelfde politiek eerder met vooruitziende blik geregeerd, dan hadden we nu geen koeien maar boodschappen te verhandelen gehad.

Het zou de politiek dan ook sieren als ze, nu u uw bezwaar zonder voorwaarden ingetrokken heeft, ook eens de hand in eigen boezem zouden willen steken.

Wij accepteren ons verlies en pakken onze winst: wij kijken reikhalzend uit naar hoe de nieuwe Lidl het centrum van de Valuwe ongetwijfeld weer zal doen opbloeien. En we hopen uiteraard van harte dat uw sociale drive om de wijk waar uw winkel staat actief te stimuleren ook in de Heeswijk zijn vruchten af zal werpen.

Met vriendelijke groet,

Hilly van Nispen
Voorzitter Wijkraad de Valuwe

Meer berichten