Rijbewijskeuring voor 70-jarigen in Oss

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Eerst maar even de ontnuchterende feiten: 1. Vrouwen die denken dat de liefde van de man door de maag gaat, mikken ruim 20 centimeter te hoog. 2. Mensen die geen vlieg kwaad doen …zijn gewoon niet snel genoeg. En de laatste (let op, hou nu de hand voor de ogen van uw peuter!): 3. Sinterklaas komt eigenlijk uit Turkije en wordt komende week 1732 jaar oud. Ja, deze laatste was schrikken, niet? En dat zo’n man nog gewoon rondrijdt!? Ik ben zelf 53 jaar oud maar heb nu al moeite met bochtje achteruit, laat staan inparkeren. Toen ik gisteren de koelkast openmaakte, wist ik niet meer of ik dat deed om er iets in te doen of om er wat uit te halen. Het bleek het laatste want vanochtend vond ik mijn autosleutels in het vriesvakje. Ja, onverantwoord dat ik nog rij, op mijn leeftijd. Maar goed, dat zit nou eenmaal in onze familie. Een Veerdonk overlijdt meestal in zijn slaap …achter het stuur.

Mijn tante Grada is 74 jaar oud. Ik zat van de week bij haar in de auto. Op een gegeven moment raakte haar Ford steeds meer mensen. Dit kon maar één ding betekenen: we naderden de bebouwde kom. Niet dat ze gas terug nam. Nee, ze drukte haar orthopedisch verantwoord schoeisel nog eens dieper het voetpedaal in. “Stoplichten geven advieskleuren, Mark”, was haar enige commentaar. Uiteindelijk hebben we haar aanleunwoning gehaald, maar vraag me niet hoe. Tante Grada komt zeker in de hemel, zo besefte ik later, want ze heeft tijdens dat ritje alleen al meer mensen laten bidden dan de laatste 50 pausen bij elkaar.
Afgelopen september was er in het Cuijkse wijkcentrum de Nielt een rijbewijskeuring voor mensen boven de 70. Na de komst van mijn tante is slachtofferhulp Nederland daar nog 7 maanden zoet mee geweest. En tot haar grote spijt hebben ze haar rijbewijs daarna niet verlengd (“Kijk Mark, het papiertje is nog even lang”) dus was ze nu vast van plan om afgelopen dinsdag naar de Hille in Oss te komen. Daar werden bejaarden opnieuw onderworpen aan een uitgebreide rij-test. Misschien heb je dat in de krant gelezen. Over die huilende examinator en die les-auto die de damestoiletten ramde. Dat was mijn tante.
En wat ik me nou afvraag: heeft de Sint afgelopen dinsdag ook zijn rijvaardigheidsbewijs verlengd? Zo niet, dan blijf ik komende woensdag binnen. Van mij kan die ouwe dan het dak op.

Een goedheilig en veilig weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten