Grensstenen met spreuken in Mill

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

Wat een geluk! Afgelopen weekend heb ik mijn werk verhuisd van Slabroek naar een huurpand in Ravestein. Jawel, dankzij de waardeloze huizenmarkt heb ik nou officieel een onderduikadres voor barre werktijden. Om na te denken en grappen te verzinnen. Best handig nou ik de tournee van mijn nieuwe show (Weltebarsten!) ben begonnen. En nog wel in dat prachtige Ravestein! Oké, het stadje is nog niet half zo oud als ons buurtschap Slabroek en ook qua aantal steenuilen komen ze nog niet eens tot onze enkels … maar ze hebben wel een museum van glas, een heuse Emté en niet te vergeten De Keurvorst (veur dorst).

Geluk is in zee vallen en met een vis in je bek omhoog komen; geluk is bij een mooi meisje televisie kijken en de stroom valt uit; geluk is de mooiste man op het strand weg zien lopen … hand in hand met de 2e mooiste man. Het komt vaak totaal onverwacht. Toen ik laatst onze hond Sjeng zijn medicijn gaf, hoestte hij in mijn gezicht. Toch een fijn gevoel dat ik nou zelf ook ineens ontwormd ben. Want ook tegenslag kan een verrassend zonnige kant hebben. Zo heb ik laatst een gratis tatoeage gekregen achter op mijn benen: HR34BG in spiegelschrift. Het lijkt wel een mysterieuze Latijnse spreuk. Dat mijn vriendin veel te hard achteruit onze garage inreed, had dus ook zo zijn voordelen.

De kunstcommissie van Mill wil het geluk bij de inwoners gaan afdwingen. Ze gaan namelijk tussen de kerk en Myllesweerd grensstenen plaatsen met de tekst: “In Nomine Dei feliciter” wat zoveel betekent als “In Godsnaam, wees gelukkig”. Het lijkt verdorie wel een bevel! Natuurlijk kun je iets verzinnen om de kans op geluk te vergroten. Trouw bijvoorbeeld een vrouw die je lievelingsgerechten kent …en bij welk restaurant ze op de kaart staan, dat vergroot de kans enorm. Maar geluk afdwingen, nee dat wordt erg moeilijk lijkt me. Maar het staat natuurlijk wel leuk, zo’n Latijnse spreuk …en alleen pastoor Van der Meijden weet wat het betekent. Dus het kan geen kwaad. In Sint-Oedenrode zit het sloopbedrijf Van Liempd en daar staat de tekst “Lego et Destructor” op de gevel, (wat jij opbouwt, breken wij meteen weer af!). Dat is nota bene de oude lijfspreuk van de Vikingen uit Denemarken. Vandaar die Lego. Maar niemand weet dat. Wat een geluk.
Dus … in Godsnaam wees gelukkig dit weekend!

Mark van de Veerdonk

Meer berichten