Lekkende auto laat in Veghel spoor na

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Ik had hele begrijpende ouders. Althans ze begrepen heel goed dat ze me goed kort moesten houden. Ze namen me dan ook regelmatig mee naar het Tehuis voor Ontheemde Kinderen in Cuijk om – zo zei mijn vader – alvast vriendjes te maken. Tijdens het eten moest ik mijn mond dichthouden. Op mijn tiende woog ik nog maar een kilo of 15. Ja, om de zoveel weken mocht ik wat beslag van de mixer likken, dat wel. En als dat lekker was, zette mijn moeder het apparaat uit. Het beslag en mijn glazuur zat dan inmiddels tegen het plafond. Later kreeg ik een beugeltje waar mijn vader iedere avond zijn jas op hing. Op ieder moment van de dag kon hij achter me opduiken om me een peer tegen mijn kanis te geven. Daar heb ik een behoorlijke achtervolgingsangst aan over gehouden. Op mijn hometrainer zit een spiegel en als ik er op fiets heb ik een helm op. Ik kijk constant over mijn rug. Van de week kwam ik op een landweggetje bij Overloon een eenzame tegenligger tegen, en ik dacht meteen: “Zie je wel, die zat achter me aan, maar hij was de weg kwijt!” Allemaal onzin natuurlijk maar mijn harde jeugd heeft nou eenmaal heftige sporen achtergelaten. Volgens mijn therapeut kan ik beter naar Oss verhuizen, want daar is achtervolgingsangst volledig geaccepteerd en gerechtvaardigd, zei hij.

Uitslapen mocht ik vroeger niet. Als ik om 7 uur beneden kwam, zei mijn moeder al “goedemiddag!” Uitslapen was een misdaad. Toen ik laatst in ziekenhuis Bernhoven mijn blinde darm had laten weghalen, bleef ik naderhand tegen de verpleging volhouden dat ik NIET had geslapen. Oké, ik had misschien even mijn ogen dicht gehad … maar NIET geslapen!

Ik voel me soms net als die auto op de Veghelse Sparrelaar. En mijn jeugd is dan die lekkende benzinetank. Met dat verschil dat bij mij de brandweer de troep niet komt opruimen. Ik ken een meisje met gigantische fallucinaties en een joekel van een pyromaans oedipuscomplex. Ze zou in haar eentje een heel seizoen van Dr. Phil kunnen vullen. Allemaal de schuld van haar ouders, zegt ze, en ze wil dan ook niets meer met hen te maken hebben. Volgende week laat ze in de Millse kliniek Viasana haar navel verwijderen. Zielig toch?. Zou ik nooit doen. Ik zoek mijn ouders nog regelmatig op …. in het telefoonboek. Je moet ook iets kunnen afsluiten.

Een spoorloos weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten