Kijkersfile van 15 kilometer voor Mariaheide

  •   keer gelezen   Column

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Schelden leer je pas goed als je eenmaal je rijbewijs hebt gehaald, een eerste indruk draag je meestal levenslang bij je, zeker als deze door een bumper is gemaakt en de langste afstand tussen twee punten is … binnendoor.
Zeker die laatste verkeersregel heb ik goed in mijn oren geknoopt. Vanwege die overvolle A50. De reistijd Sint Oedenrode - Uden nadert namelijk weer de 2 uur!? Van de week nog was ik de achterste van een 15 kilometer lange rij automobilisten die allemaal keken naar een gestruikelde minigraafmachine aan de andere kant van de snelweg, ter hoogte van Mariaheide. Uiteindelijk ben ik er maar eerder afgegaan en kwam ik via Schijndel - Den Bosch - Utrecht - Afsluitdijk – Hamburg-zuid toch nog net iets eerder thuis dan de lui die voor me in de file stonden. Ja je moet iets, als je alle files wil vermijden. En inderdaad, mijn richtinggevoel is niet zo best. Als parachutist zou ik de aarde missen. Mijn vriendin noemt me Moses, die doolde zelfs 40 jaar rond zonder ook maar één keer de weg te vragen. Overigens, het mandje waarin Moses als baby werd gevonden, was waterdicht gemaakt met behulp van … asfalt. Ja ja, en zo komen we toch weer bij die klote A50 terecht.

Resultaat: ik heb de ravage op de snelweg bij Mariaheide dus niet gezien. Niet erg, want als ik een boel rotzooi en ellende wil aanschouwen, ga ik wel naar de badkamer van mijn neef Niko. Daar heb ik echt geen gekantelde aanhanger voor nodig. De vloerbedekking van Niko’s badkamer bestaat uit teennagels, pizzadozen en wit zand. Het bad heeft op 30 centimeter hoogte een ring van vuil tegen de rand. Handig voor Niko om zijn glas bier op te zetten als hij daar eenmaal per jaar in gaat liggen. Jawel, haren wassen betekent bij hem olie verversen. Zijn kleren zijn aan de binnenkant smeriger. Van de week is één van zijn geurvreters overleden. Vroeger al stonken zijn oksels zo enorm; kreeg hij op school een tien als hij zijn vinger NIET opstak.
Gisteren zei Niko, tot mijn grote verbazing, dat hij zijn badkamer eens “lekker wilde gaan opruimen”. En daarom is hij nu op zoek naar een stofzuiger met vierwielaandrijving en de zuigkracht van een volwassen baggerschip. Er ligt er momenteel eentje in de Veghelse haven …maar ja hoe kom je daar met al die files?

Een luchtverfrissend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Meer berichten