Bernhoven zoekt vrijwilligers voor polikliniek in Oss.
Bernhoven zoekt vrijwilligers voor polikliniek in Oss.

kindergeneeskunde Bernhoven start proef

  •   keer gelezen   Gezondheid

UDEN | Bernhoven promoot sinds 2016 het zelfbewustzijn van zijn patiënten. De gedachte daarachter is dat betere zorg begint met een goed gesprek. Dat goede gesprek helpt patiënt en arts om de juiste keuze voor een behandeling te maken die past bij de persoonlijke omstandigheden van de patiënt.

De '3 Goede Vragen' kunnen daarbij helpen. Tussen 15 augustus en 30 september start de polikliniek kindergeneeskunde nu met een variant op deze campagne voor de jeugdige patiënt tot 18 jaar. Ook kinderen hebben volgens de WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandel Overeenkomst) recht op informatie. Ook aan een kind moet de dokter toestemming vragen voor een behandeling. Daarbij houdt de wet wel rekening met de leeftijd van het kind.

Vragen
Is het kind jonger dan 12 jaar dan moet de arts aan kind én ouders uitleggen wat er aan de hand is en wat er gedaan kan worden. Maar het zijn de ouders die toestemming geven voor een behandeling. Er moet wel goed naar het kind worden geluisterd. Als de arts de indruk heeft dat een kind goed weet waar het over gaat, zal hij zeker met de wensen van het kind rekening houden. Daarom is deze campagne voor kinderen zo belangrijk. '3 goede vragen' helpen de jonge patiënt om zich goed voor te bereiden op een consult bij de dokter. Die vragen luiden: wat voel ik, wat is het? Wat kunnen we er allemaal aan doen? Wat betekent dit voor mij en mijn leven?

Voor kinderen tussen 12 en 15 jaar geldt uiteraard het recht op informatie voor kind en ouders, maar ook dat zowel kind als ouders toestemming geven voor een behandeling. Ook mag het kind, net als de ouders zijn eigen dossier inzien. Is een kind 16 jaar of ouder dan heeft wettelijk gezien alleen het kind recht op informatie, beslist het zelf of het een bepaalde behandeling wel of niet wil en mag alleen het kind zijn dossier inzien. Dat wil niet zeggen dat ouders buiten spel staan. Een goed gesprek wordt niet alleen tussen de dokter en de jeugdige patiënt gevoerd, dat moet natuurlijk ook tussen ouders en kind plaatsvinden.

Meer berichten