Ziekenhuis Bernhoven in Uden.

Bernhoven meest gastvrije ziekenhuis Nederland

  •   keer gelezen   Gezondheid

UDEN | Bernhoven mag zich voor de derde maal meest gastvrije ziekenhuis van Nederland noemen. Het behaalde als enige ziekenhuis vijf sterren en scoorde in zes van de onderdelen waarin het werd beoordeeld bijzonder hoog.

Het ziekenhuis sleepte eerder al in 2014 en 2016 de Gastvrijheidszorg Award 2017 in de categorie ziekenhuizen in de wacht. Als tweede eindigde het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda completeert de top drie.

Gastvrijheidsaward
Aan de audit van Gastvrijheid met Sterren deden ruim 120 zorginstellingen mee. De Gastvrijheidsaward wordt in drie categorieën onderscheiden: verpleging en verzorging, GGZ instellingen en ziekenhuizen. In laatstgenoemde categorie werden vijf ziekenhuizen genomineerd.

Vijf sterren
Van die vijf ziekenhuizen behaalde Bernhoven als enige vijf sterren en scoorde in zes onderdelen bijzonder hoog. Dit zijn: beleid (97), ambiance (94), bejegening (96), eten en drinken (99) faciliteiten (92) en klantvriendelijkheid (94). De totaalscore komt uit op 95 van de honderd procent, terwijl het landelijk gemiddelde 79 procent is.

Aandacht
Gastvrijheid met Sterren is een waarderingssysteem voor de kwaliteit van leven in de zorg. Via interne beoordelingen van management, cliëntenraad, cliënten, medewerkers, vrijwilligers, familieleden en een bezoek door een externe auditeur komt de waardering tot stand. Initiatiefnemers van Gastvrijheidszorg met Sterren zijn LOC Zeggenschap in zorg, Gastronomisch Gilde en Vakmedianet. De samenwerking van Bernhoven met culinair en gastvrijheidsverlener Hutten leidde tot een hoge score voor het eten en drinken concept. Hutten werkt al jaren intensief samen met de medisch specialisten en diëtisten van Bernhoven. De maaltijden werden beoordeeld als smakelijk en stijlvol. Daarnaast bepaalt de gast voor een groot deel waar, wanneer en met wie hij wat eet. De jury was ook te spreken over de ketenafstemming en koers die Bernhoven heeft ingezet op weg naar zinnige zorg. "Gastvrijheid kan betekenen dat je niet naar het ziekenhuis hoeft. Door goede ketenafstemming is het mogelijk ziekenhuiszorg te vervangen door zorg door de huisarts", valt te lezen in het juryrapport.

Ambiance
Ook was de jury onder de indruk van het zorgproces. De patiënt wordt gedurende het gehele zorgproces centraal gesteld. Tevens was de jury te spreken over de ambiance van het ziekenhuis. De natuurlijke kleuren, materialen en kunst maken de inrichting sfeervol. De eekhoorns en eenhoorns springen in het oog en het ziekenhuis is goed verbonden met de omgeving door onder andere de Bernhovenwandelroute.

'Dik verdiend'
Het meest opvallende vond de jury dat Bernhoven laat zien dat gastvrijheid in het ziekenhuis geen project is, maar in het DNA is verweven van het Udens ziekenhuis. Met passie wordt gastvrijheid door iedereen in het ziekenhuis uitgedragen. Een van de juryleden noemde het 'dik verdiend' dat Bernhoven de Gastvrijgheidszorg met Sterrenaward voor de derde keer kreeg toegekend.

Meer berichten