Bouw Herbergier de Maashorst is gestart

  •   keer gelezen   Gezondheid

ZEELAND | In Zeeland is medio oktober de bouw van Herbergier de Maashorst gestart. Een Herbergier is een kleinschalige woonzorglocatie voor mensen met dementie. De zorgondernemers Cas en Judith van de Sande, die zelf ook op de locatie gaan wonen, verwachten dat Herbergier de Maashorst in de zomer van 2019 de deuren opent voor haar bewoners.

Herbergier de Maashorst wordt gerealiseerd op het Landgoed Nabbegat. Het is een groot woonhuis, waar zo'n 15 mensen met dementie hun eigen appartement hebben. Ieder appartement heeft eigen sanitaire voorzieningen. Daarnaast maken de bewoners gebruik van een grote gemeenschappelijke woonkeuken, huiskamer, terras en tuin.

Het gemeenschappelijk wonen en leven is een kenmerk van een Herbergier. De bewoners en medewerkers eten met elkaar en nemen samen deel aan activiteiten. Voor de bewoner die het leuk vindt om erop uit te gaan zijn er veel mogelijkheden. Met de hond wandelen op het landgoed, een kopje koffie drinken bij het bezoekerscentrum van De Maashorst of samen een boodschap doen op de markt van Zeeland. De deuren van de Herbergier zijn open zodat bewoners, altijd naar buiten kunnen als ze willen. Er is voldoende begeleiding om dat veilig te doen. Wie graag op zichzelf wil zijn, kan zich terugtrekken in zijn of haar eigen appartement. De bewoners hoeven zich geen zorgen te maken over het huishouden. Daar wordt voor gezorgd en wie dat leuk vindt, helpt een handje mee. We doen alles zo gewoon mogelijk. En dat is, vreemd genoeg, heel bijzonder.

De bewoners van Herbergier de Maashorst hebben onder andere te maken met geheugenproblemen als gevolg van dementie. Hierdoor is het niet meer mogelijk om zelfstandig te wonen. Maar mensen die hun geheugen verliezen, verliezen niet hun ziel en hun gevoel. Ze leven in het hier en nu en zijn heel goed in staat om te genieten van wat hen in het moment wordt aangeboden. Dit besef is het vertrekpunt voor de wijze waarop de zorg in Herbergier de Maashorst wordt ingericht. Meer informatie: www.herbergier.nl/de-maashorst.

Meer berichten