Ziekenhuis Bernhoven
Ziekenhuis Bernhoven (Foto: )

Bernhoven ondersteunt patiënten met gepersonaliseerde keuzehulp

  •   keer gelezen   Gezondheid

UDEN | Patiënten met galsteenlijden, liesbreuk, heupslijtage of knieslijtage krijgen vanaf vandaag nóg betere ondersteuning bij het maken van de beste behandelkeuze. De bestaande PATIENT+ keuzehulpen voor de genoemde aandoeningen zijn verrijkt met zogeheten uitkomstinformatie.  Patiënten krijgen vragen voorgelegd om hun persoonlijke situatie te verduidelijken. Aan de hand daarvan krijgen bijvoorbeeld sporters informatie over hoeveel tijd na een operatie zij weer kunnen sporten. Die informatie helpt om met de behandelaar in gesprek te gaan over de mogelijke behandelingen en samen te kiezen voor de optie die het beste past bij de huidige situatie van de patiënt.

Bernhoven reikt de keuzehulpen al een enige tijd uit aan patiënten. Een keuzehulp helpt patiënten bij het maken van een behandelkeuze. Er is immers niet één beste behandeling; die verschilt per patiënt. Voor sommige mensen is een operatie een goede optie; voor andere mensen is afwachten de beste keuze. Dit hangt onder meer af van de ernst van de aandoening, de persoonlijke situatie van de patiënt en – minstens zo belangrijk – zijn eigen voorkeuren en overtuigingen. Een digitale keuzehulp geeft patiënten een beter inzicht in deze verschillende factoren. 

Samen beslissen
Tijdens een consult bespreken patiënten met hun specialist de samenvatting van de ingevulde keuzehulp. Zij kunnen hierdoor diepgaand en op maat toegesneden met elkaar in gesprek. De specialist legt uit wat medisch gezien een geschikte behandeling is. Patiënten vertellen welke behandeling zij het beste bij hun persoonlijke situatie en voorkeuren vinden passen. Samen beslissen zij wat de beste behandeling is. Deze manier van kiezen voor een behandeling zet de patiënt centraal. Over Samen Beslissen weten we dat het leidt tot meer tevreden patiënten en een betere therapietrouw. 

Prestigieuze subsidie
De keuzehulpen voor galsteenlijden, liesbreuk, heupslijtage en knieslijtage zijn nu dus nóg completer. De orthopedische keuzehulpen knieslijtage en heupslijtage van PATIENT+ zijn doorontwikkeld door drie ziekenhuizen, te weten Bernhoven, Albert Schweizer en Tergooi. Bernhoven werkte ook samen met Tjongerschans en Radboudumc aan de verrijking van de keuzehulpen galsteenlijden en liesbreuk van PATIENT+. De verrijking van de keuzehulpen is mogelijk gemaakt door een subsidie van Zorginstituut Nederland.  Een consortium van dertien Nederlandse ziekenhuizen, waaronder Bernhoven en daarnaast keuzehulpontwikkelaar PATIENT+, Patiënten Federatie Nederland, softwareontwikkelaar Pacmed en zorgverzekeraar CZ, is door Zorginstituut Nederland uitgekozen om Samen Beslissen vanzelfsprekend te maken.  

Meer weten
Wil je meer weten over Samen Beslissen? Neem dan eens een kijkje op de website van PATIENT+: patientplus.info.

Meer berichten