Volkel Hartveilig: bestuursleden Peter Pennings en Martin van Hoeij en initiatiefnemer Jan Coppens. (foto: Ankh van Burk)
Volkel Hartveilig: bestuursleden Peter Pennings en Martin van Hoeij en initiatiefnemer Jan Coppens. (foto: Ankh van Burk) (Foto: Ankh van Burk)

Volkel blijft zich inzetten voor AED's

  •   keer gelezen   Gezondheid

UDEN | Volkel zet zich volle bak in om geld op te halen voor AED's. Zo is buurtvereniging Moleneind een actie gestart om geld op te halen voor een AED in de buurt, en houdt de groep 'Houd Volkel Hartveilig' een goederen- en dienstenveiling op 2 november.

"Wij vinden het belangrijk dat er in onze buurt een AED hangt die 24/7 bereikbaar is", vertelt een initiatiefnemer van de actie buurtvereniging Moleneind. "Daarmee wordt de kans aanzienlijk groter om binnen 6 minuten te starten met reanimeren. Steun dus onze actie door voor het einde van de maand te doneren, ieder bedrag is welkom." Eerder maakte de groep 'Houd Volkel Hartveilig' bekend dat de gemeente geen extra geld beschikbaar stelt voor vervanging van AED's. De huidige 18 AED apparaten in Volkel zijn na elf jaar toe aan vervanging. De kosten hiervoor zijn ruim 1800 euro per stuk en daarom zijn er diverse initiatieven opgestart in Volkel. Ook aan het college van B&W was een verzoek gedaan voor financiële ondersteuning voor de vervanging van de AED apparaten, maar hiervoor blijkt nu geen geld beschikbaar te zijn.

Goederen- en dienstenveiling
Elk jaar krijgen zo'n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo'n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is. In Volkel alleen al zijn de afgelopen elf jaar ruim 50 mensen gereanimeerd met behulp van een AED. Mede dankzij de vele opgeleide mensen en de achttien AED's in Volkel zijn veel levens gered. Om geld op te halen wordt er op zaterdag 2 november een goederen- en dienstenveiling gehouden in MFA de Schakel en zal de trekking van de loterij plaatsvinden. Zie hiervoor www.volkelhartveilig.nl.

6-minutenzone
De actie van buurtvereniging Moleneind wil van heel Nederland een '6-minutenzone' maken. Hiervoor zijn er 30.000 AED's nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED's aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone. Via het platform www.buurtaed.nl van de Hartstichting kunnen buurtbewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED te kopen.

Meer berichten