Bernhoven voert eerste 3D-geassisteerde operatie uit

  •   keer gelezen   Gezondheid

UDEN | In Bernhoven is vorige week de eerste 3D-geassisteerde operatie uitgevoerd van een verkeerd vastgegroeide pols. Deze techniek zorgt voor een nog nauwkeurigere correctie binnen een kortere operatietijd. 

Voorheen maakten de traumachirurgen gebruik van de conventionele röntgenbeelden en CT-scan voor hun voorbereiding op operaties van complexe botbreuken of correcties van verkeerd vastgegroeide botbreuken in het lichaam. Oriëntaties, inschattingen en in het hoofd gevormde driedimensionale beelden komen niet altijd overeen met de realiteit tijdens een operatie. Nu de chirurgen in Bernhoven 3D-visualisaties en 3D prints van de botbreuken tot hun beschikking hebben, kunnen zij het letsel heel nauwkeurig bestuderen. "Dankzij deze techniek kunnen we anticiperen op wat komen gaat en hebben we al een goed plan klaar voor aanvang van de ingreep. Helemaal op maat aangepast voor de breuk die we vooraf hebben kunnen bestuderen," legt traumachirurg Arno Teutelink uit. "Voor deze correctie hebben we een digitale voorbereiding gemaakt waarbij de scan van de gezonde kant wordt geprojecteerd over de kant met het aangedane lichaamsdeel, in dit geval was dat een polsbreuk. Na simulaties van de correctie wordt de meest optimale correctie gekozen. Vanuit de digitale planning worden boormallen en zaagmallen geprint. Deze mallen zorgen voor de juiste correctie van het verkeerd vast gegroeide bot en plaatsing van het metalenplaatje ter bevestiging van de nieuwe gemaakte breuk."

Bernhoven doet dit in samenwerking met het 3D Lab van het Radboudumc. De techniek verhoogt de slagingskans met van de operatie. "Deze innovatie is een grote verbetering voor de patiënt doordat we precies in kunnen spelen op de specifieke problematiek van de patiënt. Het helpt ons als chirurgen omdat we nu heel goed correcties kunnen aanbrengen die we moeilijk met het blote oog kunnen zien en we dus letterlijk meer op maat kunnen werken."

Meer berichten