Opnamestop in Bernhoven opgeheven

  •   keer gelezen   Gezondheid
UDEN - De opnamestop op afdeling B3-west (chirurgie) van Bernhoven is om 16.30 uur opgeheven. Alle patiënten die op de afdeling verbleven en alle medewerkers van B3-west zijn negatief getest op MRSA. Met andere woorden: er heeft geen verdere besmetting met de ziekenhuisbacterie plaatsgevonden.

[image=291345]

Afgelopen maandag maakte Bernhoven bekend dat op afdeling B3-west MRSA was geconstateerd bij een patiënt. Bij het daarop volgende onderzoek werd de bacterie ook bij een medewerker gevonden. Het ziekenhuis heeft direct alle protocollaire maatregelen genomen. Daarna is bij alle patiënten die op de afdeling verbleven en bij alle medewerkers van de afdeling een kweek afgenomen. Die blijkt nu dus negatief. Verdere verspreiding van de MRSA-bacterie heeft dus niet plaatsgevonden. En daarom is de opnamestop opgeheven.

Achtergrondinformatie over MRSA
MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus. Het is een bacterie die verminderd gevoelig is voor de standaard antibiotica en als ‘ziekenhuisbacterie’ met name voorkomt in buitenlandse ziekenhuizen. Intensief contact tussen patiënten, verpleging, artsen en andere medewerkers die patiënten verzorgen/behandelen vormt een risico voor overdracht van de MRSA-bacterie. Dit maakt dat de MRSA zich met name in het ziekenhuis kan handhaven.
Een MRSA is niet agressiever dan de gewone voor standaard antibiotica gevoelige Staphylococcus Aureus. Omdat MRSA buiten het ziekenhuis meestal wordt verdrongen door gewone huidbacteriën, hoeft men er buiten het ziekenhuis geen rekening te houden. In het ziekenhuis komen echter relatief veel infecties voor en krijgt de MRSA door antibioticumgebruik soms juist de overhand boven de gewone huidbacterie. Dit is de reden dat er een aantal maatregelen genomen worden, die alleen op het ziekenhuis zijn gericht.
Meer berichten