Helft meisjes haalt prik

  •   keer gelezen   Gezondheid
UDEN - In het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant konden meisjes tussen 14 en 25 september hun derde prik halen tegen baarmoederhalskanker. Het ging om meisjes van 13 tot en met 16 jaar. De eerste twee prikken kregen zij in april en mei. Inmiddels is de derde ronde afgerond. De gemiddelde opkomst was 46%, ruim 11.000 meisjes. In Uden en Veghel lag het percentage met 55% wat hoger, in totaal 536 meisjes.

[image=116384]

“We zijn tevreden over de constante opkomst. De meisjes die zich lieten vaccineren, bleven trouw komen, drie rondes lang!”, zegt Jan van Eijck, manager Jeugdgezondheidszorg van de GGD Hart voor Brabant. “Natuurlijk hadden we liever meer meisjes gevaccineerd. Maar gezien de negatieve publiciteit begin 2009 is het resultaat toch redelijk.”
Er volgt nog een laatste inhaalronde voor meisjes die nog geen prik gehaald hebben en ‘nieuwkomers’ in het voorjaar van 2010. Vanaf het voorjaar 2010 is deze vaccinatie voor meisjes van 12 jaar onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Meisjes ouder dan 16 jaar kunnen dan tegen betaling voor een vaccinatie bij hun huisarts terecht. In verband met de inspanningen rond de bestrijding van de Nieuwe Influenza A (H1N1), ook wel de Mexicaanse Griep genoemd, besloot het ministerie van VWS de vaccinatie van 12-jarigen en de inhaalronde te verplaatsen naar 2010.
“Natuurlijk hopen we dat de andere helft van de meisjes er alsnog voor kiest om zich te laten vaccineren in het voorjaar van 2010. Zij ontvangen hiervoor een uitnodiging van het RIVM. Als GGD hopen wij hiermee de kans op baarmoederhalskanker natuurlijk zo klein mogelijk te maken,” aldus Van Eijck.
Meer berichten