Frank van Oorschot neemt afscheid van Bernhoven.
Frank van Oorschot neemt afscheid van Bernhoven.

'Met een muisklik scrollen wij door het menselijk lichaam'

  •   keer gelezen   Gezondheid

UDEN | Radioloog Frank van Oorschot neemt op 7 januari afscheid van de collega's in Bernhoven. Hij heeft dan 26 jaar in Bernhoven gewerkt. "Met veel plezier", zegt hij daarover. Dat werkplezier heeft voor hem alles te maken met de goede samenwerking met zo veel betrokken vakmensen in Bernhoven. Maar ook de contacten met patiënten waren voor hem waardevol.

Na zijn studie geneeskunde in Groningen, voltooide Van Oorschot zijn artsenexamen aan de VU in Amsterdam. Hij complementeerde zijn opleiding met een huisartsenopleiding, maar koos uiteindelijk voor de radiologie. In 1990 begon hij als radioloog in het toenmalige St. Josephziekenhuis in Veghel.
Radiologie is een echt kijkvak waarbij de radioloog ziekten of aandoeningen die in beeld worden gebracht moet verbinden aan de patiënt.
De radioloog voert beeldvormend onderzoek uit zoals MRI, CT-scans of echografie, maar ook biopsieën, behandelingen waarbij weefsel voor nader onderzoek wordt weggenomen of interventieradiologie. De voortschrijdende techniek in de radiologie noemt Van Oorschot revolutionair. "Het platte zwart-wit beeld op de ouderwetse lichtkast is een driedimensionaal beeld op de computer geworden. Met een muisklik scrollen wij door het menselijk lichaam."
Het contact tussen radioloog en patiënt is in de regel kort. Voor Van Oorschot telde altijd de intensiteit van dat contact en niet de tijd. Radiologische onderzoeken kunnen voor patiënten erg spannend zijn. "Juist op zo'n moment is de communicatie heel belangrijk."

Meer berichten