Het Regionaal Palliatief Adviesteam Oss-Uden-Veghel.
Het Regionaal Palliatief Adviesteam Oss-Uden-Veghel.

Palliatief Adviesteam start in regio Oss-Uden-Veghel

  •   keer gelezen   Gezondheid

UDEN | Het Regionaal Palliatief Adviesteam Oss-Uden-Veghel is woensdag van start gegaan. Het team biedt haar diensten aan zorgprofessionals in de regio aan. 

Palliatieve zorg staat voor het verbeteren van kwaliteit van leven voor de patiënt met een levensbedreigende ziekte waarvan hij niet meer geneest. Dat betekent dat er niet alleen aandacht is voor lichamelijke klachten, maar ook voor psychische, sociale en spirituele vragen. Palliatieve zorg is totale zorg voor zowel lichaam, geest als ziel. Dit advies voldoet wel altijd aan de normen van de landelijke richtlijnen palliatieve zorg en aan de zogenoemde SONCOS normering. Dit zijn de normen waar de oncologische zorg in Nederland aan moet voldoen. 

Het Regionaal Adviesteam Palliatieve Zorg is er uitdrukkelijk om zorgprofessionals te adviseren. Het team praat op verzoek van behandelend artsen met de patiënt en familie, geeft advies, maar neemt niet de behandeling over. Voor patiënten die vragen hebben of problemen ervaren in deze bijzondere fase van hun leven kent Bernhoven sinds vorig jaar het palliatief spreekuur. Dit spreekuur vindt eenmaal per week plaats en was in eerste instantie bedoeld voor patiënten die in Bernhoven in behandeling zijn. Maar ook behandelaars in de regio kunnen nu hun patiënt doorsturen naar dit spreekuur. 

Hoewel de palliatieve fase niet meteen de terminale fase betekent, breekt dat moment van eindigheid uiteindelijk wel aan. In de palliatieve zorg gaat het om de kwaliteit van leven én de kwaliteit van sterven. Natuurlijk kunnen mensen geconfronteerd worden met bijvoorbeeld pijn, benauwdheid, zorgen en/of angst. "Wij kunnen niet alles wegnemen," aldus verpleegkundig consulenten palliatieve zorg Hanneke van Casteren en Carolien Raap. "Wij kunnen luisteren, adviseren en meedenken over wat in die specifieke situatie het beste is. Wij denken daarnaast ook mee over zorg die thuis, in een verpleeghuis of hospice gegeven kan worden. Een mens wil waardig leven, maar moet ook waardig kunnen sterven."

Het multidisciplinaire Regionaal Palliatief Adviesteam wordt gevormd door de internisten-oncologen Nico van Diemen en Allert Vos, MDL-arts Ruud Schrauwen, klinisch geriater Mascha Kuijpers, anesthesioloog-pijnspecialist Peter Baaijens, longarts Nico van 't Hullenaar en verpleegkundig consulenten palliatieve zorg Hanneke van Casteren en Carolien Raap vanuit Bernhoven; specialist ouderengeneeskunde Johan Lenders en huisarts Karin van Veen; en verpleegkundigen palliatieve zorg José van de Ven namens Pantein en Angelie van de Crommert namens Brabantzorg. 

Zorgprofessionals kunnen zowel telefonisch als per mail bij het team terecht voor advies.

Meer berichten