Toos van den Akker - De Groot.
Toos van den Akker - De Groot.

Toos: 'Ik was ervan overtuigd dat ik dood ging'

  •   keer gelezen   Gezondheid

UDEN | Vier patiënten van het Catharina Kanker Instituut zijn voor de tv-serie 'Diagnose Kanker' een jaar lang thuis en in het ziekenhuis gevolgd door een cameraploeg. De 51-jarige Toos van den Akker – De Groot uit Odiliapeel is één van de deelnemers. De serie is vanaf 27 februari, elke zaterdag, te zien op Omroep Brabant.

Het verhaal van Toos begint op 24 november 2014. Bij een ernstig fietsongeluk breekt Toos haar eerste lendenwervel. Toos: "Daar is de achtbaan mee begonnen. Na diverse bezoekjes aan mijn huisarts, kreeg ik uiteindelijk in april 2015 een doorverwijzing voor een MRI-scan om te kijken waarom de pijn in mijn rug niet verminderde." Op de scan was niet alleen haar rug te zien, maar ook een gedeelte van haar darmen stonden erop. "Ik kreeg de diagnose darmkanker."

Het Bernhoven Ziekenhuis in Uden verwees Toos door naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Het behandeltraject werd vastgesteld en vol goede moed ging Toos van start. Voor de operatie is ze enkele weken bestraald om de tumor zo klein mogelijk te maken. "Ik heb in totaal 210 chemopillen moeten slikken."

De eerste aflevering van diagnose Kanker op zaterdag 27 februari vindt ze 'wel spannend'. "We zullen het waarschijnlijk samen kijken, met het hele gezin. Als ik nu terugkijk op het afgelopen jaar, ben ik blij dat alles is vastgelegd. Ik ben geen persoon die graag op de voorgrond treedt, maar nu is er een document waar veel patiënten maar ook partners, kinderen en familie wat aan hebben."

Lees meer in het Udens Weekblad van woensdag 24 februari.

Meer berichten