De groep Udense veteranen bij een eerdere Veteranendag (foto: archief Harry van den Bergh)
De groep Udense veteranen bij een eerdere Veteranendag (foto: archief Harry van den Bergh)

Udense Veteranendag in teken jubileum Veteranencafé

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | De Stichting Udense Veteranen, ook wel bekend als het Veteranencafé, viert dit jaar het 10-jarig bestaan. De jaarlijkse Udense Veteranendag, die dit jaar op zaterdag 15 september gehouden wordt, zal in het teken staan van dit jubileum. Officieel telt Uden 385 bij het Veteraneninstituut geregistreerde veteranen, waarvan er 180 bereikbaar zijn. Ongeveer 30 veteranen bezoeken maandelijks het Veteranencafé in Moeke's Grand-Café aan de Oude Udenseweg.

door Ankh van Burk

Voor veel mensen is het begrip 'veteraan' niet geheel duidelijk en wordt vaak alleen gedacht aan de militairen die op uitzending zijn geweest in brandhaarden als Bosnië en Mali. Volgens de definitie van het Ministerie van Defensie zijn veteranen: "Alle (gewezen) militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk hebben gediend in oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, inclusief vredesmissies in internationaal verband. Met nadruk wordt hierbij inbegrepen het personeel van het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en het vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog." Harry van den Bergh, secretaris van de Udense stichting: "Je ziet dat het begrip veteraan veel omvattender is. Veteranen kunnen zich registreren bij het Veteraneninstituut en dan krijgen zij een pasje, zodat wij ook weten, dat zij officieel erkend veteraan zijn."
Arthur Jongeneelen, voorzitter: "Het Veteraneninstituut deed een oproep om in de eigen omgeving van de veteranen een organisatie te starten en zo nam Indië-veteraan Jan Kemper 10 jaar geleden het initiatief om het Veteranencafé te starten, waarbij hij steun kreeg van de gemeente en de vliegbasis.

Ontmoetingsplek
Het Veteranencafé is elke eerste dinsdag van de maand van 16.00 tot 18.00 uur. "De belangrijkste doelstelling is een ontmoetingsplek te zijn om verhalen uit te wisselen met gelijkgestemden", zegt Harry. "Vooral bij de oudere veteranen komen herinneringen boven. Verder is de aandacht voor hen van belang omdat zij zich hierdoor erkend voelen en ontstaat er een onderlinge band en diverse vriendschappen. Bij uitvaarten zijn we aanwezig en zorgen we voor een bloemstuk." Arthur: "Naast elkaar ontmoeten, organiseren we door het jaar heen allerlei uitstapjes naar musea, die met geschiedenis of militaire aangelegenheden te maken hebben. Zo mochten we eens meevliegen op een trainingsvlucht van een KDC 10, een tankvliegtuig vanaf Eindhoven." Ook de jaarlijkse Udense Veteranendag, die sinds 2011 gevierd wordt, behoort tot de activiteiten, dit keer dus in het teken van het jubileum." Harry: "We beginnen de dag met een kranslegging op de gemeentelijke begraafplaats bij het graf van Azdin Chadli, die in 2009 omkwam in Afghanistan. Daarna is er een ontvangst in de raadzaal van het gemeentehuis, waar een toespraak gehouden zal worden door de burgemeester en de basiscommandant. In de middag keren we terug naar Moeke's Grand-Café, waar we als hoogtepunt de 'Blauwe Hap' geserveerd krijgen, aangeboden door Vliegbasis Volkel. Dat is een traditie, die meegenomen is uit de Indische tijd en de populaire benaming is voor een Indische maaltijd." Tot slot nog een oproep aan de uitgenodigde veteranen: per abuis is op het aanmeldingsformulier niet het antwoordnummer vermeld. Graag z.s.m. opsturen naar: Antwoordnummer 145400 VB Uden t.a.v. Mevrouw Vogels.

Meer berichten