De Heemkundekring bestudeert de geschiedenis van de gemeente Uden. Dit is een oude foto van kerkdorp Volkel
De Heemkundekring bestudeert de geschiedenis van de gemeente Uden. Dit is een oude foto van kerkdorp Volkel

Heemkundekring Uden viert 60-jarig bestaan

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Heemkundekring Uden vindt er op zaterdag 29 september een open dag plaats in het Heemhuis aan de Walterus Pijnenborghof 34 in Uden.

Een lokaal achter het voormalige Kruisherencollege is sinds 1999 het clubhuis van de Heemkundekring Uden, gelegen achter het voormalige Kruisherencollege aan de Kerkstraat. Wekelijks werken hier vele leden aan diverse afdelingen van een organisatie die tot doel heeft de geschiedenis van de gemeente Uden te bestuderen en via allerlei activiteiten in woord en beeld over te dragen aan geïnteresseerde inwoners.

Documentatie
Via archeologisch onderzoek, in eigen kring, of ondersteund door landelijk erkende professionals wordt, waar mogelijk, bodemonderzoek gedaan om iets te weten te komen over de verre voorgeschiedenis. Een groep enthousiaste werkers wil de bezoekers graag tekst en uitleg geven van wat er al is bereikt en welke kennis kan worden overgedragen. In de loop der jaren heeft de kring een unieke verzameling weten op te bouwen van gebruiksmateriaal, waar onze voorouders mee werkten, verdeeld over diverse beroepsgroepen. Op zaterdag 29 september wordt deze verzameling in een speciaal ingerichte ruimte getoond en uiteraard ontbreekt het ook hier niet aan uitleg. "Menig bezoeker zal versteld staan van de hoeveelheid documentatie die ter beschikking staat voor onderzoek over de historie van Uden en het omliggende gebied waartoe Uden voorheen behoorde", vertelt Ellie Kuitert van HKKU. "Niet alleen het visuele is de moeite waard om een bezoek te brengen aan het Heemhuis, maar ook het gesproken woord komt aan bod middels een dialectengroep die zich inspant om ook dat oude taalgebruik in ere te houden."

Feest der herkenning
Een tweetal aan Heemkundekring gelieerde organisaties zijn ook van de partij om hun presentatie te geven. Lucien Bressers van het Udens Archief is aanwezig met een enorme verzameling aan beeldmateriaal. Een feest van herkenning. Speciale aandacht is er voor de groep Uden in Geschriften waarvan om 11.00 uur het derde deel van 'Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden', samengesteld door Adriaan Sanders, gepresenteerd wordt. Dit moment zal het enige semi officiële momentje van de dag zijn en wordt daarom gecombineerd met een vendelgroet van het Udense gilde, ook een club die binding heeft met de HKKU. Voor de liefhebber is er om 14.00 uur een mogelijkheid om aan te sluiten bij Lies Verbossen die wandelend een route gaat lopen in de kom van (oud) Uden waarbij op meerdere plaatsen halt wordt gehouden om een toelichting te geven.

Informatie
De dag duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Het pand van de Heemkundekring is uitsluitend te voet te bereiken via een poort tussen de Kruisherenkapel en de appartementen aan de Walterus Pijnenborghhof gemarkeerd aan de Kerkstraat. Fietsen kun je stallen bij De Stigt/fietsenstalling VMBO.

Meer berichten