Diny en Manon, omringd door oude foto's en documenten over Little Chute
Diny en Manon, omringd door oude foto's en documenten over Little Chute

Klein Uden in Amerika: 'Het verhaal van Little Chute moet verteld worden'

Historie 3.289 keer gelezen

UDEN | Manon van Bergen en Diny van Hoften doken de afgelopen twee jaar intensief in het verhaal en verleden van Little Chute, een plaatsje in de Amerikaanse staat Wisconsin. Katholieke emigranten uit voornamelijk Uden, Zeeland en omstreken trokken over een periode van 112 jaar naar dit dorp. Een bijzondere historie, die de twee dames aan iedereen willen laten zien in de vorm van de documentaire 'Van Houdoe naar How do...?'

Het begon bij Diny, die in 2013 een artikel las over de bouw van een Brabantse molen in Little Chute. "Dit verhaal ging niet uit mijn hoofd", vertelt ze. "Ik kwam in contact met Wim Rovers van de Heemkundekring Uden, die samen met Willem Keeris uit Zeeland al heel veel jaren onderzoek doet naar Brabanders die naar Little Chute zijn geëmigreerd. Wim ging daar zelfs op zoek naar zijn familie. Van de verhalen van Wim en Willem dacht ik echt: wow." Ze vertelde Manon erover en langzaam ontstond het idee om een documentaire te gaan maken. "Ergens in het begin van dit project gingen we naar Wim en Willem toe om even snel wat door te spreken, maar vier uur later zaten we er nog", lacht Manon. "Het is zo mooi wat die twee allemaal weten te vertellen. En toen dachten we helemaal: hier moeten we iets mee."

Houdoe
Het verhaal begint in 1832, wanneer een Nederlandse pastoor naar Amerika vertrekt en in Little Chute terecht komt, waar hij Indianen probeert te bekeren tot het katholicisme. Wanneer dat moeilijker blijkt dan gedacht, besluit hij terug te gaan naar Nederland. "Naar Uden om precies te zijn", vertelt Diny. "Daar woonden zijn opa en oma. Toen de aardappeloogst daar mislukte, trommelde hij zoveel mogelijk mensen uit Uden en omgeving op om mee terug te keren naar Little Chute. Ze gingen met wel 900 man heen." De Brabanders bleven, bewerkten daar land en gebruikten ondertussen hun eigen taal en gewoontes. Op de dag van vandaag vind je er nog steeds Nederlandse namen, bedrijven en straten. "Ze hebben Brabant als het ware met zich meegenomen naar Amerika. Ondertussen raakt de Nederlandse taal wel steeds meer op de achtergrond. Er wordt hier en daar nog wat Nederlands gesproken, maar het wordt minder. Wél zeggen ze bij het afscheid nog altijd 'houdoe' tegen elkaar. Dat kennen ze zeker!"


Arnold Verstegen uit Zeeland die in 1850 naar Little Chute is geëmigreerd

Verhaal
Een hoop mensen uit Uden hebben familie in Little Chute, maar het waren niet alleen Udenaren die naar Amerika trokken. Zo emigreerden er heel veel mensen uit 't Oventje, Volkel, Zeeland en Nistelrode. Manon: "We vinden het heel belangrijk dat dit verhaal nu verteld wordt. We hebben contact met families die in de jaren '50 en '60 zijn geëmigreerd. Een aantal van deze emigranten leeft nu nog maar zijn inmiddels oud. Dit is het moment dat zij hun verhaal nog kunnen vertellen." Wim Rovers en Willem Keeris helpen hen hierbij. "De passie van Wim en Willem voor dit onderwerp is eindeloos. Zij hebben ons zoveel informatie gegeven. Maar ze stippelen bijvoorbeeld ook een hele route uit wanneer de Amerikanen hier op bezoek komen." In april heeft een groep van 35 Amerikanen Uden en omgeving bezocht om op zoek te gaan naar hun roots. Hiervan zijn opnames gemaakt, die ook in de documentaire te zien zullen zijn.

Crowdfunding
Om de documentaire te kunnen bekostigen zijn Manon en Diny een crowdfundingactie gestart. De documentaire wordt gesteund door de gemeente Uden, Omroep Brabant, Prins Bernard Cultuurfonds, impulsgelden Provincie Noord-Brabant en Kunstloc Brabant. Ook de KRO is geïnteresseerd in de documentaire. "Maar we kunnen nog veel hulp gebruiken. We hopen dat veel mensen ons willen meehelpen om deze docu mogelijk te maken", zegt Diny. Via de link www.cinecrowd.com/van-houdoe-naar-how-do kun je een donatie doen. "Alle kleine beetjes helpen, we zijn overal blij mee. En je krijgt er ook nog eens wat voor terug." Zo loopt er een early bird actie. Wanneer je 75 euro of meer doneert ontvang je, wanneer je dat wilt, een Brabants verrassingspakket. Ook krijg je bij bepaalde bedragen bijvoorbeeld een persoonlijke ansichtkaart van de makers vanaf de opnamelocatie in Little Chute, je naam op de aftiteling van de theaterversie of kaartjes voor de première.


De Brabantse molen in Little Chute

Platform
Naast de documentaire zal er een platform worden gemaakt waarbij jongeren uit Uden, Zeeland en omgeving in contact worden gebracht met jongeren uit Little Chute en omgeving. "De emigranten die over een periode van 112 jaar vertrokken naar Little Chute schreven brieven naar hun familie", vertelt Diny. "Dat was zeker voor de eerste generatie emigranten de enige manier om contact te houden met familie in Nederland. Brieven waren soms wekenlang onderweg. Hoe anders is het nu? We kunnen live contact met elkaar hebben via onder andere Skype en WhatsApp. Omdat dit nu zo makkelijk kan is het nu ook een stuk makkelijker om het contact tussen deze twee groepen weer nieuw leven in te blazen." Jongeren uit deze omgeving kunnen via het platform kennis maken met jongeren uit Little Chute en omgeving. Sommigen van hen delen dezelfde achternaam en dezelfde geschiedenis. "Door de documentaire en de vlogs ontstaat er weer verbinding tussen families in Nederland en Amerika, jong en oud."

Er komt zowel een première in Uden als in Little Chute. Manon en Diny hopen dat de première aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar plaats gaat vinden. Dat hangt ook af van het succes van de crowdfunding. "We hopen echt dat mensen inzien hoe mooi dit project is."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant