De bevrijders in september 1944 in de Kerkstraat in Uden.
De bevrijders in september 1944 in de Kerkstraat in Uden.
MARKET GARDEN

Activiteiten in kader van 75 jaar bevrijding van Uden

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | In september van dit jaar is het 75 jaar geleden dat in de Tweede Wereldoorlog, tijdens Operatie Market Garden, Uden werd bevrijd. Om dit te vieren en 75 jaar leven in vrijheid te herdenken, worden er in Uden verschillende activiteiten en evenementen gehouden.

De meeste evenementen vinden plaats in de periode van 5 tot en met 22 september, maar ook in het voortraject is er op allerlei manieren aandacht voor de herdenking en de actuele thema's vrijheid en bevrijding. De Heemkundekring, Stichting Udense Veteranen, Buurtvereniging Helenastraat, Kunst & Co, bibliotheek Uden, Theater Markant, De Pul, Eigen Herd, Theater Naat Piek, Theater Spoor, Werkgroep De Struikelstenen, Museum Krona, de gemeente Uden en VVV Uden zorgen allemaal voor de invulling.

Hieronder lees je een greep uit de activiteiten en evenementen. De komende weken worden allerlei activiteiten uitgelicht.

Op 3 september geeft Adriaan Sanders een lezing over 75 jaar bevrijding Uden. Ook houdt hij op 16 en 17 september een lezing die gaat over dagboeken van de Tweede Wereldoorlog uit Uden.

Op 5 september is er een herdenking van Dolle Dinsdag in de Professor Pulsersstraat.

Op woensdag 18 september staat de colonne Liberation Task Force op de Markt in Uden.

Buurtvereniging De Helenastraat viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. De buurtvereniging werd geboren uit de behoefte aan verbinding vanaf het moment dat Uden werd bevrijd dankzij Operation Market Garden in september 1944. Wat de oprichters, hun families en de buurtleden 75 jaar geleden zijn gestart, zet de buurt tot op de dag van vandaag door. In september wordt ook een grote ereboog geplaatst in de straat, net als bij de oprichting, om de vrijheid te eren. Het grote feest voor de leden van de buurtvereniging vindt plaats op 28 september.

Rectificatie
Per abuis stond er bij het artikel in de krant van woensdag 26 juni een verkeerde foto. Deze had geplaatst moeten worden bij een artikel wat komende woensdag in de krant komt te staan. De goede foto is bij dit artikel geplaatst.

Meer berichten