Foto: Stichting Het Uden-archief van Bressers
BEDRIJVIG UDEN

Ondernemen in ... 1890

  •   keer gelezen   Historie

In elke editie van Bedrijvig Uden duiken Luciën Bressers en Marja Waals van Stichting Het Uden-archief van Bressers in het verleden. Ondersteund door een bijzondere foto schetsen ze een beeld van historisch Udens ondernemerschap. Deze editie: Van der Putten.

De broers Jan en Hein van Dieten waren als molenaar en olieslager de grondleggers van het bedrijf Van der Putten, dat zich bezighield met het 'slaan' van plantaardige oliehoudende zaden als lijnzaad, koolzaad en pinda's. Hun zus Hendrica van Dieten huwde met Jan Nicolaas van der Putten en hij nam de molen in de Bitswijk over van zijn schoonvader. Rond 1890 werd het molenaarsbedrijf uitgebreid met een aparte fabriek op stoomkracht voor de olieslagerij en was hiermee het eerste bedrijf in Uden dat meerdere werknemers in dienst had.

'De Put', zoals het bedrijf in Uden genoemd werd, wordt door Adriaan Sanders uitgebreid beschreven in zijn boek 'Uden is een begin van fabriek rijker' (1999). Bepalende namen in de eerste helft van de twintigste eeuw zijn Stephan en zijn zonen Jan en Leo van der Putten. De twee zonen van Stephan Victor zetten het bedrijf voort onder de naam SV van der Putten Verf BV. De fabriek van Vander Putten in de Bitswijk is inmiddels verbouwd tot appartementen. Medio 1999 besloot Leo van der Putten jr. het bedrijf te verkopen aan Ter Hoeven BV in Apeldoorn, eveneens een groothandel in de verfbranche. In 2008 werd het bedrijf overgenomen door de Limburgse verfgroothandel Felix Verf en dit leidde tot de nieuwe handelsnaam Felix van der Putten Verf. Het bedrijf is in Uden verhuisd van de Bitswijk naar de Losplaats en van daaruit naar de Linie.

Meer berichten