De gedachtenisprentjes van het echtpaar Van den Heuvel. Bij een bombardement op 17 september op Volkel kwam mevrouw Van den Heuvel om en haar man stierf de dag daarna aan de gevolgen van zijn verwondingen.
De gedachtenisprentjes van het echtpaar Van den Heuvel. Bij een bombardement op 17 september op Volkel kwam mevrouw Van den Heuvel om en haar man stierf de dag daarna aan de gevolgen van zijn verwondingen. (Foto: )
OPERATIE MARKET GARDEN

Oproep in het kader van 75 jaar bevrijding van Uden

  •   keer gelezen   Historie

In september is het 75 jaar geleden dat Uden tijdens de Operatie Market Garden werd bevrijd. Om dit te herdenken zijn reeds een aantal weken in het Udens Weekblad artikelen over de bezetting en bevrijding van Uden verschenen. We onderbreken deze week deze geschiedkundige verhalen voor een oproep.

Op vrijdag 13 september wordt in Museum Krona (het voormalige Religieus Museum) een tentoonstelling geopend over de bevrijding van Uden en de slachtoffers, die in die gemeente voorafgaande aan de Operatie Market Garden waren te betreuren. In dat kader zal door de Stichting Uden in Geschriften een boek worden uitgegeven waarin alle oorlogsslachtoffers, vanaf mei 1940 tot heden die een relatie met Uden hadden, worden beschreven. Een relatie hebben met Uden betekent dat de betrokken persoon in Uden is geboren, of er enige tijd heeft gewoond of er is omgekomen. En zoals al vermeldt betreft het niet alleen de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog in Europa, maar ook van daarna en in andere werelddelen. Dus ook de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog in Azië, tijdens de politiële acties in Indonesië en van recente vredesoperaties. Bij de opening van de tentoonstelling zal de schrijver, Toon Verbakel, het eerste exemplaar aanbieden. Veel familieleden van de in het boek beschreven omgekomenen zullen ongetwijfeld met belangstelling kennis willen nemen van de beweegredenen om het boek te schrijven en van de inhoud. Daarom worden die familieleden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de aanbieding en opening van de tentoonstelling. Deze familieleden kunnen zich voor zaterdag 7 september opgeven via info@museumkrona.nl of 0413-263431. Gasten worden op 13 september verwacht vanaf 16.00 uur. Mocht het bovenstaande vragen oproepen, dan kunt u die daar ook stellen. De volgende weken zullen we de geschiedkundige verhalen hervatten en vanaf begin september zullen we in deze rubriek de aankondigingen doen van de diverse zaken die in het kader van de bevrijding in september worden georganiseerd.

Meer berichten