Lezing 'Oorlog, verzet en bevrijding Boekel'

  •   keer gelezen   Historie

BOEKEL | Bibliotheek De Lage Beemden houdt op maandag 16 september in samenwerking met Heemkundekring Sint Achten Op Boeckel een lezing over oorlog, verzet en bevrijding in Boekel. De lezing wordt verzorgd door Joop van Lankvelt, Kees van Ginneke en Walter Corssmit.

Tijdens de lezing worden diverse vragen over de oorlog beantwoord. Hebben we in Boekel veel gemerkt van de Tweede Wereldoorlog? Verbleven er Duitse troepen in ons dorp? Hoe was het leven hier tijdens die oorlog? En ja, er was ook verzet. Een groepje Boekelnaren vormde een onderafdeling van de Landelijke Organisatie. Zij hebben zich vooral bezig gehouden met plaatsing van onderduikers en met pilotenhulp. Wie waren deze verzetsmensen? De overval op het gemeentehuis op 4 februari 1944, waarbij honderden distributie-stamkaarten werden ontvreemd en het hele bevolkingsregister werd vernietigd, spreekt tot de verbeelding. Wie voerden deze operatie uit?

Eén Boekelse oorlogsheld krijgt wat meer aandacht. Zijn documentatiemateriaal, aantekeningen en foto's zijn de leidraad voor deze lezing. Natuurlijk komen ook enkele verongelukte Duitse en geallieerde vliegtuigen aan bod. Waar kwam al dat vliegend oorlogstuig in Boekel terecht? Van de bevrijding worden enkele bewegende beelden getoond.

De lezing is bedoeld voor belangstellenden uit Boekel en Venhorst, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom. De lezing begint om 19.00 uur in de aula van het Sint-Jangebouw in Boekel. De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is gewenst en kan via www.bibliotheeklagebeemden.nl.

Op woensdag 18 september zal een colonne met zo'n 100 historische voertuigen door Boekel rijden en een aantal zal een stop maken op het Sint Agathaplein. De Boekelse jeugd vult op school drie digitale lesbrieven in, zodat ze beter zijn voorbereid op de herdenking van 75 jaar Market Garden. In week 38 en 39, de derde en vierde week van september, is er een grote tentoonstelling te bezichtigen in het Sint-Jangebouw.

Meer berichten