De ereboog van Buurtvereniging Helenastraat tijdens de bevrijdingsfeesten van 1945.
De ereboog van Buurtvereniging Helenastraat tijdens de bevrijdingsfeesten van 1945.

Buurtvereniging Helenastraat 75 jaar: eerbetoon aan de vrijheid

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | De oudste buurtvereniging van Uden, Buurtvereniging Helenastraat, viert vanaf deze week haar 75-jarig bestaan. Het buurtfeest vindt plaats op 28 september. Compleet met optredens van de harmonie en het gilde, een diner voor leden en een expositie over de buurt in de Kruisherenkapel. Eerder al op woensdag 18 september viert de buurtvereniging haar daadwerkelijke verjaardag met een speciaal 'Eerbetoon aan de Vrijheid'.

Tijdens de bevrijding van 1944 richtte een kleine groep bewoners het 'buurtcomité' op, om als buurt samen het feest van de vrijheid te vieren en het leven weer op te bouwen. Het eerste wapenfeit werd het bouwen van een ereboog voor de bevrijdingsfeesten in 1945. Hiermee won het de eerste prijs. Deze ereboog is onlangs opnieuw geconstrueerd en geplaatst op de driesprong in de Helenastraat bij de zonnewijzer. Het dient als eerbetoon aan onze vrijheid, de oprichters van de buurtvereniging en aan de saamhorigheid die in de buurt leeft. Op woensdag 18 september, om 19.00 uur, wordt deze ereboog feestelijk 'onthuld'. Tegelijkertijd wordt deze gelegenheid gebruikt om een speciale 'Attentietegel' te onthullen over Huize De Roos. Wat begon als Marechausseekazerne werd later een muziekschool, een boerenleenbank en natuurlijk het consultatiebureau van Zuster Hoefs. De Attentietegel is een eerbetoon aan monumentaal erfgoed in de regio. Een mooi initiatief van Stichting Uden-in-Geschriften, samen met de Heemkundekring Uden, Uden-archief Bressers en de gemeente Uden.

Op zaterdag 28 september vieren de buurtleden in de Helenastraat het jubileumfeest. Tussen 13.00 en 14.00 uur trekt de Harmonie door de Helenastraat, van Arrows tot aan het Lieve Vrouwenplein, alwaar het Gilde het stokje overneemt. Nadien is er een besloten bijeenkomst in de Kruisherenkapel. Van 15.30 tot 17.15 uur vindt daar ook de expositie plaats over de historie van de Helenastraat. Heb je vroeger in de Helenastraat gewoond, dan ben je welkom om een kijkje te nemen. Daarna verhuist de expositie naar de etalageruiten van voormalig fietsenwinkel De Wilt.

Meer berichten