Logo kliknieuws.nl/uden

Foto van vroeger: de garage van Zuid-Ooster

  •   876 keer gelezen   Historie

Het is alweer 50 jaar geleden dat Luciën Bressers sr. (1917-1991) begon met het fotograferen van het Udense straatbeeld. Uitgesproken in die periode kreeg het centrum van Uden een geheel nieuw karakter. Deze maanden laten we in deze rubriek een aantal foto's uit het najaar van 1969 voorbij komen.

Het openbaar vervoer kent een lange historie in Uden. In 1928 werd er aan de Markt, waar nu Albert Heijn gevestigd is, een busgarage gebouwd door de Algemene Transport Onderneming (ATO). Later werd het de garage van de Zuid-Ooster en ook de BBA bussen deden Uden aan. Al sinds 1873 kende Uden een treinstation op de lijn Boxtel-Gogh, het Duits Lijntje, en in 1885 kwam er een tramverbinding met de omliggende dorpen Veghel en Oss, die in de volksmond 'De Goede Moordenaar' werd genoemd. Helaas zijn de trein en tram al tientallen jaren verdwenen uit het straatbeeld van Uden. Het busstation op de Markt is in de negentiger jaren verplaatst naar de huidige plek.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens op onze website www.udenarchief.nl en in het fotoboekje 'Uden … "ge bent Úje nie mer!' Het fotoboekje is nu in de aanbieding van 19,95 euro naar 15 euro.

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Meer berichten