Hanneke van Alphen bij het gevonden spoorrail in Odiliapeel. (foto: Henk Lunenburg)
Hanneke van Alphen bij het gevonden spoorrail in Odiliapeel. (foto: Henk Lunenburg)

Archeologische vondsten in Uden en Odiliapeel

Historie 4.619 keer gelezen

UDEN/ODILIAPEEL | Aannemersbedrijf Selten heeft tijdens graafwerkzaamheden op de kruising van de Beukenlaan met de Oudedijk in Odiliapeel een spoorrail met metalen steunpunten blootgelegd uit de Tweede Wereldoorlog. Hanneke van Alphen van de archeologische vereniging Kempen en Peelland was bijzonder blij met deze vondst. In de Wolfstraat is tijdens de oorlog een munitiedepot geweest. Mogelijk werd dit spoorlijntje gebruikt om de munitie naar het vliegveld te vervoeren. Voor zover nu bekend is, zal het deelspoor naar de Traditiekamer op de vliegbasis gebracht worden.

door Hanneke van Alphen en Henk Lunenburg

Hanneke van Alphen was ook aanwezig tijdens het graven van de 3,5 meter diepe geul voor de nieuwe riolering in de Marktstraat Uden. Al sinds 1832 staat de Marktstraat op de kadasterkaart. Nadat de zwarte grond is afgegraven, blijft er normaal een egaal geel vlak over. Dit is nu zeker niet het geval. Er zijn veel afvalkuilen met puin en verstoringen door aanleg van kabels en leidingen. In de straat is een klein gebied op 1,20 meter diepte met verkleuringen die wijzen op menselijke activiteiten voordat de Marktstraat er was. Het zijn bruin-grijze verkleuringen die ons paalsporen, paalkuilen en spitsporen laten zien. Leden van de werkgroep archeologie zorgen ervoor dat alles gefotografeerd en gedocumenteerd wordt. De vraag is: had Uden in het verleden een andere landschapsstructuur en sluit dit deel van bewoningssporen aan bij het gebied Botermarkt-Dico?

Scherven gevonden
In een kuiltje in het spoor heeft Hanneke scherven gevonden van een kogelpot. Het aardewerk is blauwgrijs, Elmpt en komt sinds 1500 na Christus niet meer voor. Omdat de scherven in het kuiltje gevonden zijn is het zeker dat er menselijke activiteiten zijn geweest in die tijd. Helaas zijn er in het gebied veel sporen verloren gegaan en er zijn geen aanwijzingen gevonden om te kunnen spreken van een huisplattegrond uit de Late Middeleeuwen. Er zijn ook geen sporen aangetroffen van een oude weg met karrensporen. Was het toch een gebouw midden in het landschap?

Werkgroep archeologie 
Op de hoek van de Bitswijk en de Hobostraat is een project gestart om appartementen te bouwen. In de archeologische procedures is vastgesteld dat de bodem erg verstoord was en het gebied archeologisch vrijgegeven kon worden. In overleg met de projectontwikkelaar heeft de werkgroep archeologie toestemming gekregen om te kijken wanneer de zwarte grond is verwijderd. Dit is een mooie gelegenheid om met leden van de werkgroep te oefenen en te kijken waar je op moet letten.
Een aantal leden van de werkgroep zocht met een detector naar muntjes. De zoektocht heeft niets opgeleverd.

Informatie
Heb je belangstelling voor de archeologie en wil je de geschiedenis van Uden mee vastleggen, meld je dan op secretarisheemkundekring@uden.nl. Ze kunnen wel ondersteuning gebruiken. Wie wil er mee de schop in de grond gaan zetten of alle materialen mee documenteren?

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant