Diny en Manon, omringd door oude foto's en documenten over Little Chute.
Diny en Manon, omringd door oude foto's en documenten over Little Chute.

Documentaire ‘Houdoe’ over Klein Uden in Amerika in première

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | De documentaire ‘Houdoe’ gaat op zaterdag 26 september in het gemeentehuis van Uden in première. Een film over de link tussen het Amerikaanse plaatsje Little Chute en omgeving en Oost-Brabant (onder andere Uden, Zeeland, Nistelrode).

Een eeuw oude historie blijkt schuil te gaan achter een klein berichtje in de krant in 2013. In Little Chute, een klein dorpje in de staat Wisconsin in de Verenigde Staten, is een Brabantse molen gebouwd. De interesse van filmmakers Diny van Hoften en Manon van Bergen is gewekt. Ze gaan op onderzoek uit en komen achter een bijzonder verhaal. Over een periode van 112 jaar, van 1848 tot en met 1960, emigreerden katholieke Nederlanders, voornamelijk uit Oost-Brabant naar dit dorp en de daarom liggende dorpen, genaamd The Fox Valley. Generaties lang blijven mensen daar bij elkaar wonen om vast te houden aan hun geloof, cultuur en gewoonten. Ver van huis hebben zij hun eigen stukje Brabant gesticht.

De passie van twee mannen
Van Hoften en Van Bergen maken tijdens hun research kennis met Willem Keeris en Wim Rovers (van de heemkundekring Uden). Zij houden de link tussen Amerika en Oost-Brabant in leven. Ieder jaar samen ze naar the Fox Valley om daar de archieven in te duiken. Op zoek naar oude foto’s en nog onontdekte familielijnen. De stamboomonderzoeken van Wim en Willem zijn goud waard voor de nazaten van deze emigranten.

Brabants erfgoed
Van Hoften en Van Bergen besluiten dat dit stukje Brabants erfgoed vastgelegd moet worden nu het nog kan. Want de laatste emigranten vertrekken in 1960 naar Little Chute en omgeving. Van Hoften zoekt hen op in hun nieuwe thuisland. Ze vraagt hen waarom ze destijds vertrokken zijn en hoe het leven hen is vergaan. De filmmaker gaat ook op bezoek bij de nazaten van Brabantse migranten en laat een nog bestaande Brabantse traditie zien, het koningschieten van de Hollandtown Schut. Een schutterij die 170 jaar geleden is opgericht door Brabantse migranten.

Website
Naast de documentaire is er ook een website gemaakt: houdoebrabant.nl. Op deze site kun je ook meer achtergrondinformatie vinden de geschiedenis van deze bijzondere emgratie, de hoofdpersonen en de film. Ook zijn er extra filmscenes te zien die niet in de documentaire ziten. Via de website willen we mensen in Brabant en Little Chute en omgeving met elkaar in contact brengen. ‘Houdoe’ duikt in deze bijzondere historie en het Brabantse DNA. Op originele wijze wordt getoond dat er geen grenzen zijn voor de Brabantse cultuur en gewoonten.

Te zien
De film is zondag 27 september te zien op Omroep Brabant TV op de volgende tijden: 07.12u, 08.27u, 09.42u, 10.57u, 12.12u, 13.27u en 14.42u.  De documentaire en de website werden gemaakt met steun van het Brabants Heem, Omroep Brabant, het Prins Bernard Cultuurfonds, de gemeenten Uden en Landerd, Impulsgelden provincie Noord-Brabant en met behulp van crowdfunding.

Meer berichten