Antoon Verbakel spreekt tijdens de overdracht. (foto: Henk Lunenburg)
Antoon Verbakel spreekt tijdens de overdracht. (foto: Henk Lunenburg) (Foto: )
FOTO'S

Dossier Oorlogskerkhof Antoon Verbakel officieel overgedragen

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | Het complete archief van Oorlogskerkhof Uden werd afgelopen zaterdagmiddag, tegelijkertijd met het afscheid van Antoon Verbakel als secretaris en bestuurslid, officieel overgedragen aan de Heemkundekring Uden.

Het was zaterdagmiddag precies 76 jaar geleden dat Uden bevrijd werd. De bijeenkomst, in beperkt gezelschap, stond onder leiding van de vice-voorzitter van de Heemkundekring Uden Marius Wijdeven. Naast Antoon Verbakel, zijn gezin en familie, plus enkele bestuursleden en vrijwilligers van de Kring, gaf ook burgemeester Hellegers blijk van zijn belangstelling.

Levenswerk
Voorzitter Koen Hehenkamp van de Stichting Oorlogs Kerkhof Uden (SOKU) plaatste Toon centraal, en verwelkomde meteen Tanja Bunink, initiatiefnemer ‘Kerstlichtjes’, en Henri van Maasakkers, ceremoniemeester 4 mei herdenkingen, als nieuwe bestuursleden. "Het 'levenswerk’ van Toon, gebundeld in vele ordners, de oogst van ruim dertig jaren onderzoek, documentatie, correspondentie, monnikenarbeid, studie en ordening, is nu thuis." Het complete archief ligt sinds zaterdag voor het nageslacht opgeslagen in het Heemhuis. Het zijn dé vindplaatsen van al die oorlogshandelingen, verbonden met elk van de 703 graven, van de in en om Uden voor onze bevrijding op 19 september 1944 omgekomen militairen tussen 1940 en ’45.

Gedicht
Maarten van den Elzen droeg zijn gedicht 'Remembrance Day' voor, dat hij speciaal schreef als herinnering en eerbetoon aan de 703 gevallenen van de Tweede Wereldoorlog in Uden. De ingelijste hulde aan de gevallenen werd in klein gezelschap op prominente plek aan de stand van de stichting SOKU toegevoegd.

Erelid
Als sluitstuk van de op momenten bewogen bijeenkomst maakte Hehenkamp aan het bijeengekomen gezelschap bekend de het bestuur besloten had om Toon te benoemen tot erelid van de stichting. Hij overhandigde hem een mooie Parker pennenset met de inscriptie: 'Erelid SOKU 2020'. Toon toonde zich dankbaar en blij verrast. Zijn heldere slotwoorden over de geschiedenis van het Oorlogskerkhof zullen zeker ook als historisch-van-blijvende-waarde in het Heemhuis zijn geborgen: “In the morning and the fall, we will remember them."

Meer berichten