Afbeelding

Foto van vroeger: Gemeentelijk Industriepark Uden

Historie 1.636 keer gelezen

In de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog werd in Nederland op alle niveaus gedacht aan de wederopbouw. Burgemeester Van Kemenade had al voorzien dat de Udense boerenbevolking met de grote katholieke gezinnen binnen afzienbare tijd niet meer in hun eigen levensbehoeften zou kunnen voorzien en dat naar andere inkomstenbronnen moest worden gezocht.

Zo werd het Gemeentelijk Industriepark Uden opgericht, vanuit de gedachte dat bedrijven zich zouden vestigen op plaatsen waar voldoende arbeidskrachten en de benodigde gebouwen aanwezig zijn.

Men ging uit van een maximale huurprijs van 5 gulden per vierkante meter per jaar. Uiteindelijk werden acht fabriekshallen gebouwd met een boogconstructie van 25 meter en zonder kolommen binnenin. Het idee van een gemeentelijk industriepark bleek een doorslaand succes. Binnen enkele jaren vestigden zich een aantal hout- en metaalverwerkende bedrijven, waar veel Udense jongens hun brood konden verdienen. De meisjes werkten bij corsetteriefabriek Iduna, Philips of in het atelier van Jansen De Wit. Het Udense initiatief kreeg nationale en zelfs internationale belangstelling. Door de maatschappelijke veranderingen nam ook de behoefte aan geschoolde arbeidskrachten snel toe. Hierin werd voorzien door de oprichting van diverse vormen van vervolgonderwijs.

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant