Logo kliknieuws.nl/uden
<p>De vroegere Stationstraat in Uden. (foto: Stg. Het Uden-archief van Bressers)</p>

De vroegere Stationstraat in Uden. (foto: Stg. Het Uden-archief van Bressers)

Nieuwe 'Grepen uit de geschiedenis' uitgebracht

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | Het vijfde deel van ‘Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden’ is uit. Donderdag 19 november wordt het boek in de bibliotheek van Uden gepresenteerd. Schrijver en Uden-kenner Adriaan Sanders heeft in samenwerking met Luciën Bressers van de Stichting Het Uden-archief van Bressers weer 25 vermeldenswaardige gebeurtenissen op schrift gesteld. De daarbij horende fraaie illustraties komen voornamelijk uit de collectie van voornoemde stichting.

Eerder zijn er al 100 verhalen verschenen in de boekjes Grepen 1 tot en met 4. Omdat er nog steeds veel vraag was naar deze boekjes, is er van deze vier delen een tweede, bewerkte druk verschenen en zijn deze boekwerkjes vanaf 19 november weer verkrijgbaar. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Karin van de Ven van de stichting die het Vlooienstoken op Bedaf organiseerde.

Vijfde deel
Ook in het vijfde deel staan weer boeiende en ontroerende verhalen uit de rijke historie van Uden. Uit diverse eeuwen zijn uiteenlopende gebeurtenissen beschreven die vrij willekeurig gekozen zijn. Vandaar ook de titel ‘Grepen uit de geschiedenis’. De verhalen zijn chronologisch gerangschikt en voorzien van een literatuurlijst, zodat de lezer zich desgewenst verder kan verdiepen in het beschreven onderwerp. In dit boek komen niet alleen grote historische evenementen aan de orde, maar wordt er ook teruggekeken op kleinere gebeurtenissen zoals de oprichting van de Slingerkoekfabriek, het ontstaan van de wijk Wit-Korea en het verplaatsen van een molen op de Molenheide. Enkele andere interessante items in dit nieuwe boek zijn: de eerste Udense bioscoop ‘Cinema Parisien’, het turfsteken in de Peel en de komst van de telefoon in Uden en Volkel.

De jaren 1800
Bijzonder en bij de meeste Udenaren totaal onbekend, zijn de historische ontwikkelingen van Uden rond 1800. Eeuwenlang behoorde Uden als onderdeel van het Land van Ravenstein toe aan Duitse vorsten. Uden was toentertijd dus eigenlijk een Duitse enclave in Nederland. De Franse troepen van Napoleon veroverden dit gebied en Uden werd in 1794 ingelijfd bij Frankrijk. Uiteindelijk kwam Uden in 1813 bij het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden. Als deze ontwikkelingen niet hadden plaatsgevonden, was Uden nu een soort San Marino of Monaco geworden, heeft Adriaan Sanders in het verleden wel eens lachend gezegd.

Verkrijgbaar
Grepen 5, dat in fullcolour gedrukt is en ook de herdrukken van deel 1 tot en met 4 worden uitgegeven door Stichting Uden in Geschriften. Ze zijn dus vanaf 19 november voor 9,95 euro per deel verkrijgbaar bij boekhandel Bruna, Primera-Centrum, de Udense VVV en de plaatselijke heemkundekring.

Meer berichten