<p>Schrijver Adriaan Sanders reikt het eerste boekje uit aan Karin van de Ven.</p>

Schrijver Adriaan Sanders reikt het eerste boekje uit aan Karin van de Ven.

(Foto: )

Eerste exemplaar van 'Grepen 5' uitgereikt

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | Adriaan Sanders presenteerde vorige week donderdag deel 5 van 'Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden', een verzameling van 25 verhalen over grote en kleine gebeurtenissen. Dit gebeurde tijdens een sfeervolle bijeenkomst in de bibliotheek van Uden, waar Inèz van Tienoven, voorzitter van Stichting Uden in Geschriften, vol trots vertelde dat er met de uitgave van dit boekje in totaal al 125 Udense verhalen gepubliceerd zijn.

Het eerste exemplaar van dit boekje werd overhandigd aan Karin van de Ven van de stichting die het vlooienstoken op Bedaf jarenlang heeft georganiseerd. Zij gaf aan dat ze het erg betreurde dat het jaarlijks terugkerend evenement in 2020 heeft moeten stoppen. De reden was dat er in 2019 tijdens het vlooienstoken een flinke storm was opgestoken die de vonken alle kanten op deed waaien, een levensgevaarlijke situatie!. Gelukkig gebeurden er geen ongelukken. De stichting vond het echter niet verantwoord deze traditie in 2020 nog voort te zetten.

Misverstanden
Adriaan Sanders vertelde dat er veel misverstanden over het vlooienstoken bestonden. Het vuur werd bijvoorbeeld niet ontstoken op de beroemde heuvel met de tot de verbeelding sprekende naam 'de Blote Kont', maar op een andere wat hogere berg. In kranten van de laatste jaren werd ook steeds gesproken over een 'eeuwenoude' traditie. Dit is echter nooit bewezen. De 'Udensche courant' begint er namelijk pas in 1924 over te berichten en Sanders heeft hier nooit oudere berichtgeving over gevonden.

Wit-Korea
In het boek is ook te lezen over het wijkje Wit-Korea. Over de naamgeving van het wijkje Wit-Korea had de Udense historicus een interessante ontdekking gedaan. Dit wijkje werd inderdaad in 1953 tijdens de Korea-oorlog gebouwd ver buiten het centrum van Uden. De huizen waren witgeschilderd. Tot voor kort wist niemand waarom. Wat bleek: tijdens de bouw hadden enkele muren het door een storm begeven en dezelfde stenen waren niet meer beschikbaar. Om het verschil tussen de verschillende stenen niet te zien, werden de muren dus maar wit geschilderd.

'Grepen 5'
Het boekwerkje 'Grepen 5' is ontstaan in samenwerking met Luciën Bressers van de Stichting Het Uden-archief van Bressers. De in het boekje opgenomen fraaie foto’s en illustraties komen ook voornamelijk uit de collectie van deze Stichting. Het boekje is in full-color uitgegeven door Uden in Geschriften en kost 9,95 euro. Het is verkrijgbaar bij boekhandel Bruna, Primera-Centrum, de Udense VVV en de plaatselijke heemkundekring. Er was de laatste tijd veel vraag naar de eerste vier delen van 'Grepen'. Deze zijn nu allemaal bewerkt en voorzien van een nieuwe, zeer fraaie lay-out. Ze zijn ook weer voor de oude prijs van 9,95 euro te koop.

Meer berichten