Foto van vroeger: hoek Marktstraat met dorpspomp | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden

Foto van vroeger: hoek Marktstraat met dorpspomp

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | Een stralende zomerdag in 1946 op de hoek van Pastoor Spieringsstraat en de Marktstraat met op de achtergrond de Sint-Janstraat. Tot net voor de Tweede Wereldoorlog noemde men dit pleintje het Marktplein.

Op oude plattegronden lezen we de naam La Place. In die tijd werd de huidige Markt, die pas na WO II is verhard, vaak de Varkensmarkt genoemd, omdat daar de veemarkten e.d. gehouden werden. Op deze plek kan hij niet meer terugkeren maar het moet toch mogelijk zijn om ergens in Uden, bijvoorbeeld op het Lieve Vrouwenplein, een dorpspomp te reconstrueren. In het midden de slijterij van Van Oers en rechts op de voorgrond een van de historische herenhuizen. In de volksmond was het pand bekend als het huis van de ‘Franse Mesjeu’, omdat er in de 19e eeuw een Franse school in gehuisvest was. De laatste bewoner was dameskapper J. van Hurne. In 1970 bouwde hij op deze plek een vergelijkbaar pand, doch niet met de uitstraling van het oude pand. Voor de realisatie van de afronding van het winkelcentrum moesten ruim tien jaren geleden alle panden in deze buurt wijken. Wonder boven wonder herleefden er oude tijden, want een van de bedrijven die zich in het nieuwe winkelcentrum vestigde was een restaurant met de naam... La Place. Maar ook dat behoort alweer tot de historie.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens op de website www.udenarchief.nl. Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Meer berichten