Foto:

Foto van vroeger: St. Janstraat, huis Piet Mondriaan

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | Het is niet het mooiste stukje van oud Uden, maar het is wel goed om te weten dat de later wereldberoemde schilder Piet Mondriaan in 1904-1905 een jaar in dit huis in de Sint-Janstraat heeft gewoond en geschilderd. Hij zat in een moeilijke periode in zijn leven en moest even weg uit Amsterdam. Op advies van zijn goede vriend Albert van den Briel belandde hij in Uden.

Het is daarom dat er in Uden een Mondriaanplein en Mondriaan-fietsroute zijn. Dertig jaren geleden is er op initiatief van de Heemkundekring Uden een gevelsteen in het oude pand aangebracht die herinnerde aan deze bijzondere bewoner. Bij de bouw van het huidige pand, waar nu Top1 Toys is gevestigd, is deze gevelsteen opnieuw ingemetseld.

In de ‘goede oude tijd’ kwam de tram van Veghel naar Oss in de St. Janstraat Uden binnen om via de Kerkstraat en de Bitswijk verder te trekken. Vanwege de ongelukken met de tram had deze in de volksmond de bijnaam ‘de goede moordenaar’. Ver op de achtergrond zijn we het in 1915 door dokter Peters gebouwde pand waar nu Halfords gevestigd is.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens op www.udenarchief.nl.

Heb je zelf een mooie foto van vroeger? Stuur deze dan gerust toe!

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Meer berichten