Foto van vroeger: het Dico monument

  •   keer gelezen   Historie

DICO, aan de Losplaats, was een oud Udens bedrijf dat reeds vóór de naoorlogse industrialisatie de nodige werkgelegenheid bood. Het bedrijf was in 1917 ontstaan door de samenwerking van fietsenmaker en smid Piet Diks met de handelsman Gerrit Coenen.

Aanvankelijk werden er strohulzen geproduceerd die ter bescherming van allerlei flessen dienden. Vraag de oudere Udenaar naar d’n Huls zoals de fabriek werd genoemd en de verhalen en anekdotes komen los. Na 1938 werd meer en meer overgeschakeld naar de productie van spiraalmatrassen en nog later werd het assortiment uitgebreid met een volledig programma stalen bedden en meubelen. Aan het gouden bedrijfsjubileum in 1967 heeft Uden twee mooie herinneringen overgehouden. Op de eerste plaats het DICO-monument dat tot enkele jaren terug het Bevrijdingspark heeft opgefleurd. Op de tweede plaats, kenmerkend voor DICO, een bedrijf dat altijd midden in de Udense gemeenschap heeft gestaan, werd een singletje opgenomen met interviews van markante en minder bekende Udenaren. De interviews werden afgenomen door Mies Bouwman, de bekendste vrouwelijke televisiepersoonlijkheid in die tijd. Het singletje werd door de DICO-medewerkers huis aan huis verspreid en is in menig gezin grijs gedraaid op de 45-toeren pick-up.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Meer berichten