Foto van vroeger: Kerkstraat Van Oers

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | Tot in het begin van de twintigste eeuw was op deze plek herberg De Zwaan gevestigd. We vinden deze naam al vóór 1850 terug in de archieven. Voordat Klaas van Oers, een telg uit de Boxtelse bakkersfamilie, er zich in 1854 vestigde, waren er meerdere uitbaters waaronder de ‘waschdoekfabrikant’ A.A. van der Meulen.

Het oude gebouw werd in 1909 gesloopt en het gebouw dat er voor in de plaats kwam, kreeg uiteindelijk na een grondige verbouwing en uitbreiding in 1938 zijn definitieve vorm naar een ontwerp van architect Jac. Louwers. De familie Van Oers heeft op deze plaats ruim 100 jaar ‘de kost verdiend’. Aanvankelijk als herbergier en bakker en uiteindelijk met een kruidenierswinkel en slijterij. Op de foto zien we nog twee opmerkelijke details. Uiterst recht op de gevel is het beeldmerk van de Udense koekfabriek De Slinger te zien en in het midden zien we de ANWB-richtingaanwijzer.

Het is anno 2021 bijna onvoorstelbaar, maar de St. Janstraat, de Marktstraat en de Kerkstraat waren in 1970 nog provinciale doorgaande wegen! Vanaf 1968 werden de bedrijfsruimten verhuurd; de eerste huurder was een apotheker. Latere huurders zijn onder andere Foto De Vakman, Keser uitzendbureau, Koenen Perzische tapijten en Decorette. Uiteindelijk zijn alle panden in dit deel van de Kerkstraat, alsmede meerdere villa’s aan de Pastoor Spieringsstraat, ongeveer tien geleden gesloopt om plaats te maken voor de uitbreiding van het winkelcentrum.

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Meer berichten