Foto van vroeger: de Albert Heijn aan de Markt

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | De Albert Heijn aan de Markt 25, waar nu Scapino is gevestigd. Vroeger stond op deze plek de bioscoop Cinema Parisien. In het begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw kenden dorpen zoals Uden een groot aantal kleine kruidenierswinkels, bakkers en slagers. Allemaal hadden ze hun eigen vaste klantenkring, vooral uit de eigen buurt en familie- en kennissenkring.

De supermarkt zoals we die nu kennen bestond nog niet. Wel ontstonden er in die tijd een aantal coöperaties en samenwerkingsverbanden. Plaatselijke ondernemers sloten zich aan bij deze landelijke of regionale organisatie zoals De Gruijter (Vermeulen in de Prior van Milstraat), De Spar (Derks in de Leeuweriksweg) en de VéGé (Zomers in de Julianastraat). Langzaam maar zeker verdween de plaatselijke kruidenier uit het dorpsleven en uiteindelijk werden ook de plaatselijke bakkers en slagers opgeslokt door de landelijke supermarktbedrijven.

Albert Heijn, de grootste kruidenier van ons land, vestigde zich in de zestiger jaren in Uden en wel in het voormalige pand van warenhuis Hurkmans aan de Markt 6, waar nu Zeeman textiel is gevestigd. Medio 1969 werd aan de overkant op Markt 25 het spiksplinternieuwe filiaal geopend met een veelvoud aan vierkante meters ten opzicht van de oude winkel. Tot op de dag van vandaag is Albert Heijn de Markt in Uden altijd trouw gebleven. Wel zitten ze sinds december 1990 op de derde locatie, nu aan de westkant op Markt 19.

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Meer berichten